Social

Mii de credincioşi au asistat, noaptea trecută, la slujbele de Înviere oficiate în toate parohiile din R. Moldova

Mii de credincioşi au asistat, noaptea trecută, la slujbele de Înviere oficiate în toate parohiile din R. Moldova

Cu evlavie, emoţie şi speranţă, mii de credincioşi au asistat, noaptea trecută, la slujbele de Înviere oficiate în toate parohiile din Republica Moldova. După miezul nopţii, au primit lumina sfântă de la preoţi şi au rostit, într-un glas, "Hristos a Înviat". Pentru al treilea an consecutiv, Focul Haric de la Ierusalim a fost adus în Republica Moldova de Mitropolia Basarabiei și Patriarhia Română.

Focul Haric a fost adus de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită, cu un zbor special pus la dispoziție de Patriarhia Română şi un om de afaceri. La credincioșii din Republica Moldova, Lumina Sfântă a ajuns aseară, la ora 20.00. Aeronava a fost întâmpinată pe Aeroportul Chişinău de un sobor de preoţi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

ÎPS PETRU Mitropolitul Basarabiei: Ca întotdeauna de felicitare pentru posibilitatea de a aduce Sfânta Lumină aici la Chişinău. Le mulţumim tuturor celor care au contribuit.

PS Veniamin al Basarabiei de Sud: Această stare de eferverscenţă harică să o primească şi să o trasnmită fiecare credincios care va primi Lumina Sfântă din biserică.

De la aerogară, reprezentanţii Mitropoliei Basarabiei s-au îndreptat spre Paraclisul Mitropolitan "Sfântul Ioan Teologul" din Chișinău, unde au împărțit lumina sfântă protopopilor. La ceremonie au fost prezenţi şi zeci de enoriaşi care au vrut să fie printre primii care primesc lumina binecuvântată.

CONSTANTIN OLARIU preot consilier Media, Comunicare și Relații Publice Centrul Eparhial Chișinău: Iar de aici fiecare părinte protopop este însărcinat ca să ducă Sfânta Lumină în raioanele pe care le păstoresc.

"Am venit de la Soroca să luăm focul şi să ducem bisercii "Sf. Martiri Brâncoveni", suntem foarte bucuroşi că am luat acest foc haric."

"Tradiţional, venim în fiecare an, aici, după focul haric şi ne bucurăm împreună de Sfânta Sărbătoare."

În acest an, Mitropolitul Basarabiei Petru a săvârşit slujba de Înviere la Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" din Chişinău. Mii de credincioşi au înconjurat lăcaşul de cult la miezul nopţii, pentru a asista la serviciul religios. În cor, alături de preoţi, ei au cântat "Hristos a Înviat".

Cu lumina în mâini şi pace în gânduri, credincioşii au participat la slujba de Înviere şi pentru a sfinţi bucate tradiţionale de Paşte.

"Cozonac, pască, un vin de ţară, trebuie să sfinţim, am ţinut post până acum. Să putem să avem un Paşte fericit la toţi."

"Ne dorim să avem sărbători luminoase, în pace şi linişte, este o sărbătoare de familie."

"Să dam laudă Domnului, să avem pace în ţară şi pe pământ, să ne bucurăm de toate cele frumoase şi să avem mai multă smerenie." Puţin după miezul nopţii, şi la Catedrala Mitropolitană "Nașterea Domnului" din Chişinău, mii de credicioşi şi-au pregătit coşurile pline de bunătăţi pentru sfinţire. Ei au mărturisit că respectă cu sfinţenie această importantă sărbătoare a creştinătăţii.

ANDRIANO MARIAN dirijor, Moldovan National Youth Orchestra: E o tradiţie să venim până la ora 12, să stăm toată noaptea. Chiar e o sărbătoare de suflet, a venit şi sora acasă, la fel ca toate familiile din Moldova. E o sărbătoare care îmi place mult pentru că în familie e un spirit deosebit pe care mama îl face

"Am venit cu toate bunătăţile pământeşti. Pască, ouă roşii vopsite, să plecăm apoi acasă şi să bucurăm copii şi nepoţii."

"Este vin, sunt ouă şi ciocalate. Şi Pasca. După biserică venim acasă, apoi invităm oaspeţi şi facem o mică masă."

După ritualul de sfinţire a bucatelor, credincioşii au plecat acasă pentru a se bucura alături de cei dragi de Sfintele Paşti. Peste o săptămână, pe 13 mai, ortodocşii sărbătoresc Paştele Blajinilor, dedicat celor care nu mai sunt printre noi.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter