Actualitate

Din 2025, Ucraina nu va mai permite ca întreprinderile rusești să-i folosească gazoductele. Ce spun experții despre situația regiunii transnistrene

Din 2025, Ucraina nu va mai permite ca întreprinderile rusești să-i folosească gazoductele. Ce spun experții despre situația regiunii transnistrene

Din 2025, Ucraina nu va mai permite ca întreprinderile rusești să-i folosească gazoductele. Astfel că regiunea transnistrează riscă să nu mai poată primi gazul gratuit din Rusia. Expertul în Energetică, Sergiu Tofilat, spune că Tiraspolul va trebui să găsească un traider care să transporte gazul în regiune și să identifice bani în acest sens.

floare carpet

Autoritățile de la Kiev au declarat că, de anul viitor, le vor interzice companiilor rusești să-i folosească gazoductele. Astfel, clienții Gazprom care vor în continuare să aibă gaz rusesc îl vor primi la hotarul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina. Apoi, traiderii europeni il vor transporta fie prin rute alternative, fie prin Ucraina. Regiunea transnistrează riscă, însă, să nu mai primească gaz gratuit din Rusia.

SERGIU TOFILAT expert în Energetică „Problema Tiraspolului  este că ei nu au nici licență, nici bani să efectueze acest transit. Și apare întrebarea cine va transporta acest gaz până la hotarul R.Moldova. Gazprom nu poate, nici prin Ucraina, nici prin sud, Turcia, Bulgaria, România-RM, pentru că oricum între România și R.Moldova este o porțiune care trece prin Ucraina. Asta înseamnă unu – agrearea cine va transporta acest gaz. Eventual, Energocom ar putea face acest lucru”.

Recent, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat în cadrul unei discuții de la Bruxelles dedicată subiectului securității energetice în regiunea transnistreană că:  

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: " Malul drept nu va obstrucționa furnizarea de gaze de la Gazprom în stânga Nistrului, chiar și după expirarea contractului de tranzit, însă dacă gazele nu vor putea fi transportate dinspre est pe ruta tradițională, va fi necesar de găsit o rută alternativă, cum ar fi coridorul vertical, la care recent a aderat Republica Moldova."

SERGIU TOFILAT expert în Energetică: „Se analizează opțiunea de a fi ruta tradițională F.Rusă-Ucraina- R.Moldova, fie dacă nu-i posibil să-l trasporte prin sud  F.Rusă-Turcia și de acolo prin Bulgaria-România-R.Moldova. Cheltuielile vor fi mult mai mari. Deja, Tiraspolul trebuie să-și ajusteze tarifele interne,  să majorize tarifele și să-și achite factura. Gazul va fi gratuit, dar pentru transportarea lui trebuie să achite”.

Odată cu războiul de la hotar, tranzitul de gaze rusești spre statele europene prin Ucraina a scăzut semnificativ.

Dacă, în 2021, au fost transportate 41,6 miliarde de metri cubi de gaz, în 2022, s-a redus la 20,6 miliarde de metri cubi, iar în 2023 - la 15 miliarde de metri cubi.

În Republica Moldova, în acest an se preconizează un volum de 15 miliarde de metri cubi, iar în 2025 și 2026 - zero volume de metan tranzitate din Rusia.â

TRANZITUL DE GAZ SPRE UE
Sursa: Banca Națională a Ucrainei
Anul 2021 – 42,6 miliarde m3
Anul 2022 – 20,6 miliarde m3
Anul 2023  - 15 miliarde m3

Volumul mediu zilnic de tranzit din Rusia spre Europa este de circa 42 de milioane de metri cubi de gaz, dintre care 5,7 milioane de metri cubi spre Republica Moldova. Volumul care este transportat spre Republica Moldova este consumat doar de regiunea transnistreană, în mare parte de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.

Din decembrie 2022, Republica Moldova nu mai depinde de gazele rusești.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter