Social

Numărul de copii dați dispărut s-a triplat în primele cinci luni ale lui 2024. Campanie de informare derulată de oamenii legii și Misiunea Sociala "Diaconia"

Numărul de copii dați dispărut s-a triplat în primele cinci luni ale lui 2024. Campanie de informare derulată de oamenii legii și Misiunea Sociala "Diaconia"

Anual, în Republica Moldova sunt daţi dispăruţi sute de copii. În primele cinci luni ale lui 2024 au fost semnalate aproape 600 de cazuri, triplu faţă de perioada similară a anului trecut. Partea bună este că toţi au fost găsiţi. De cele mai multe ori, minorii fug din centrele de plasament. De Ziua Internaţională a Copilului dispărut, oamenii legii împreună cu Misiunea Sociala "Diaconia" au desfăşurat o campanie de informare.

floare carpet

De Ziua internaţională a copilului dispărut, reprezentanţii Misiunii Sociale "Diaconia" au mers la Centrul de reabilitare socială a copiilor "Casa Gavroche". Cei 17 minori au fost informaţi despre riscurile care le implică plecările sau fuga din cadrul centrelor sau de la domiciliu. Ei au confecţionat împreună cu voluntarii o floare de Nu mă uita, simbolul acestei zilei.

VICTORIA CARAMAN, directorul Centrului de reabilitare scoială a copiilor "Casa Gavroche": „Sunt copii din familii social-vulnerabile, care necesită ajutor. Perioada este de 72 de ore. După merge pe 45 de zile, în dependeţă de cum este plasat copilul la noi şi se prelungeşte la şase luni”.

MIHAELA BELEI, coordonator de programe, Misiunea Socială Diaconia: „Voluntarii noştri de la Diaconia au confecţionat împreună cu copilaşii o floare pe care o vor pune în copăcelul care va fi sădit acolo ca să comemorăm copiii dispăruţi şi care n-au mai fost găsiţi. Dar să-şi amintească mereu despre riscurile şi pericolele atunci când pleacă din centru sau de acasă”.

Potrivit poliţiei, din numărul de minori care au fugit de la începutul anului, doi au fost găsiţi decedaţi. De obicei, cele mai multe plecări au fost înregistrate în rândul fetelor cu vârste între 14-17 ani.

ALINA CIORNÎI, reprezentant INSP: „Condiţiile aglomerate, mulţi copii sunt în centru. Nu toţi au condiţiile de acasă. Nu toţi au farfuria, locul, intimitatea sa. Fiecare doreşte să fie independent. Cineva chiar şi camera sa o doreşte. Respectiv, lipsa de empatie, iubire din partea părinţilor, persoanelor dragi provoacă şi motivează anume copiii să plece”.

Anual, în statele europene sunt daţi dispăruţi aproximativ 200 de mii de copii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter