ECONOMIC

Fondul Monetar Internaţional creşte asistenţa pentru Republica Moldova cu încă aproape 270 milioane de dolari

post-img

FMI a ajuns la un acord la nivel de experţi cu Republica Moldova cu privire la majorarea accesului la finanţare cu circa 267 milioane de dolari SUA, în cadrul programului susţinut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă. Scopul majorării accesului la finanáre este de a susţine Republica Moldova în eforturile de a face faţă impactului războiului din Ucraina şi majorării preţurilor la resursele energetice şi produsele alimentare pe pieţele internaţionale.

„R. Moldova a resimţit efectele negative ale şocurilor recente legate de preţurile la resursele energetice şi pandemia persistentă, iar războiul din Ucraina şi sancţiunile internaţionale impuse Federaţiei Ruse şi Belarus au înrăutăţit semnificativ situaţia economică a Republicii Moldova în perspectivă apropiată, fapt ce duce la deteriorarea contului operaţiunilor externe şi situaţiei bugetare.

Extinderea finanţării de către FMI va ajuta autorităţile în atenuarea riscurilor pe termen scurt şi va pune la dispoziţia autorităţilor resurse pentru acoperirea cheltuielilor urgente de ordin umanitar şi socio-economic, totodată servind drept catalizator pentru finanţarea din partea altor donatori”, se spune într-un comunicat de presă al Reprezentanţei FMI în Republica Moldova.

În perioada 4-11 aprilie 2022, echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de dl. Ruben Atoyan a purtat discuţii cu autorităţile Republicii Moldova referitor la majorarea accesului la finanţare în cadrul programului susţinut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă.