Covid 19

Starea de urgenţă în Chişinău a fost prelungită până pe 15 martie

Situaţia epidemiologică în Republica Moldova se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Regiunea transnistreană, raioanele Ialoveni şi Taraclia si orasele Soroca şi Chisinau sunt in cod portocaliu de alertă. Specialiştii estimează că, în scurt timp, în Chişinău se vor înregistrează peste o mie de infectări pe zi iar cel putin 20% dintre pacienti vor avea nevoie de internare. Starea de urgenţă în Chişinău a fost prelungită până 15 martie.

Potrivit documentului Comisiei Teritoriale a Municipiului Chişinău a solicitat Ministerului Sănătăţii creare unui centru unic de apeluri pentru a coordona spitalizarea bolnavilor de covid în spitalele municipale şi cele republicane. Totodată se solicită extindarea capacităţilor instituţiilor publice pentru a efectua teste PCR suspecţilor la covid, cu scopul de a  stabili corect şi la timp diagnoza. Şi pentru că numărul de infectări creşte zilnic autorităţile anunţă că se pregătesc să reactiveze treptat secţiile cu profil covid  în spitale şi la centrul MoldExpo."

Purtarea măştilor este obligatorie în spaţiile închise cât şi în spaţiile deschise aglomerate  - pieţe sau staţiile de aşteptare. La adunările publice se cere şi respectarea distanţei fizice de un metru între participanti. Potrivit Ministerul Sănătăţii, în prima săptămână din acest an s-a înregistrat o creştere cu aproape 80 la sută a cazurilor de covid la nivel naţional. In aceiasi perioada, au fost înregistrate 18 cazuri de infectare în rândul gravidelor şi 230 în rândul copiilor. Rada de vaccinare rămine redusă de doar 29% iar incidenţa cazurilor este de 99 la o sută de mii de locuitori.