Social

Fermierii din R. Moldova, în fața unei noi provocări: înghețul de primăvară

Temperaturi scăzute în aprilie

Potrivit meteorologilor, temperaturile reci se vor menține până sâmbătă,12 aprilie. Astfel, în această perioadă, înghețurile reprezintă un pericol major pentru pomii deja înfloriți, iar din acest motiv agricultorii riscă să suporte pierderi semnificative. Potrivit specialiștilor, cele mai sensibile culturi sunt cireșii, caișii și vița-de-vie, pentru care temperaturile de -3...-4 grade Celsius reprezintă un pericol. Ce măsuri de protecție folosesc fermierii pentru a minimiza efectele înghețului, ne-a spus colegul nostru Alexandru Leahu.

Fermierii iau măsuri de protecție pentru a reduce daunele, iar un exemplu vine din satul Mălăiești, raionul Orhei. Acolo, agricultorul Igor Ivanov spune că, deși situația este îngrijorătoare, se menține încă sub control:

„La momentul de față avem în jur de 20% afectat din floare. O avem floare afectată care mai devreme a dat drumul la buton. Dacă observăm floarea care este mai desfăcută, deja interiorul îl putem vedea că este negru. Butoanele care nu s-au desfăcut, mai avem o speranță că va fi și ceva roadă. Practic, la momentul față, situația încă nu este catastrofală. 20% ne-ar permite o calitate mai bună, dar am spune la cireș,” ne-a spus agricultorul.

Pentru a proteja pomii, fermierii folosesc tratamente pe bază de calciu și potasiu, aplicate preventiv:

„Am făcut aceste tratamente tocmai ca să le dăm o rezistență mai mare pomilor. La -2 sau -3 grade, aceste substanțe ajută. Problema este și cu polenizarea – albinele nu zboară la frig, deci fără ele, și roada e pusă în pericol”, adaugă Ivanov.

Sfaturi pentru gospodari:

  • Irigarea abundentă a solului, care poate proteja planta prin procesul de evaporare;
  • Folosirea îngrășămintelor minerale bogate în calciu și potasiu pentru întărirea țesuturilor plantelor;

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter