Actualitate

Tot mai multe intervenții cardiovasculare finanțate de CNAM

Tot mai multe intervenții cardiovasculare finanțate de CNAM

Peste 6800 de persoane au beneficiat, anul trecut, de intervenţii chirurgicale cardiovasculare finanţate din fondurile de asigurare medicală obligatorie. Potrivit medicilor, acestea sunt unele dintre cele mai solicitate operaţii, iar numărul intervenţiilor creşte de la un an la altul.

În secţiile de Cardiochirurgie a Spitalului Clinic Republican "Timofei Moșneaga" din Chişinău sunt realizate, anual, peste 700 de operaţii. Petru Mihalciuc are 55 de ani. După ce a suferit un infarct miocardic, starea de sănătate i s-a agravat. Acum o săptămână, a trecut printr-o intervenţie pe cord, care a durat aproximativ nouă ore.  

PETRU MIHALCIUC, pacient: În această iarnă, am înţeles că am ajuns la limită. ... Mă gândeam atunci că viaţa se termină. Am ajuns pe masa de operaţie în jurul orei 7 şi m-am trezit la 18. Totul a fost asigurat.

Costul unui intervenţii variază între 54 de mii de lei şi 83 de mii de lei. Anul trecut, din fondurile CNAM au fost transferate peste 417 milioane de lei doar pentru operațiile pe cord.

SERGIU BARNACIUC, şef secţie Chirurgie, Vicii cardiace dobândite cu reabilitare cardiologică: În comparaţie cu anii trecuţi, am ajuns în anul 2024 la un număr record de operaţii cu circulaţie extracorporală făcute în spitalul nostru.Totuşi, marea parte a pacienţilor care se adresează la noi sunt pacienţi de vârstă mai înaintată 70+. Şi pacienţii au devenit mai responsabili. Se adresează la cardiolog mai precoce.

GHEORGHE MANOLACHE, șef, Departamentul de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică: Bolnavul care a dat un infarct acut, el este imediat preluat de ambulanţă şi dus la spital care este de serviciu 24 din 24. I se face coronografia. Într-un aşa mod scăpăm pacientul de infarct, de necroză şi de complicaţii le mecanice ale miocardului.

Peste 6800 de persoane din Republica Moldova au beneficiat, anul trecut, de intervenţii chirurgicale cardiovasculare finanţate din fondurile de asigurare medicală obligatorie. Cele mai multe au fost minim invazive, pentru adulţi.

ALINA PASCAL, specialist coordonator, CNAM: Pentru a beneficia de intervenţii chirurgicale cardiovasculare, persoana asigurată se adresează medicului de familie sau medicului specialist care eliberează formularul de extras în baza căruia se fac şi alte investigaţii. La programare în instituţia medicală de nivel spitalicesc îi este realizată intervenţia.

Operaţiile cardiovasculare sunt realizate în şase instituţii medicale - trei publice şi alte trei private, contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Datele statistice arată că, în ultimii 20 de ani, bolile cardiovasculare sunt pe primul loc printre cauzele de deces, în Republica Moldova.

REPORTER: MĂDĂLINA COCIU
Imagine: Artiom Cereseu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor