Social

1 aprilie, o zi dedicată păcălelilor. Psihologul Ceban-Muzîcantu, despre importanța râsului

Video

Într-o lume stresantă şi plină de probleme, o zi dedicată râsului este binevenită. Astăzi e 1 aprilie, o zi a păcălelilor, o sărbătoare globală dedicată zâmbetelor şi glumelor inofensive. E deja demonstrat că zâmbetul îmbunătățește starea de spirit, combate anxietatea, înlătură teama şi ajută la soluţionarea conflictelor dintre oameni.

Deși există multe ipoteze legate de originea Zilei Păcălelilor, nu există o explicație unică și clară despre cum a apărut această tradiție. În Evul Mediu, 1 aprilie era o zi în care oamenii se dedicau în mod special distracției și umorului, iar păcălelile făcute între prieteni și familii erau la ordinea zilei. Era, în esență, o formă de eliberare înainte de perioada mai serioasă a postului Paștelui. Și tradiția s-a păstrat. „Eu zâmbesc aproape în fiecare zi şi încerc să fac asta. Iau de la cele mai mici lucruri, de cele mai banale, fac glumele chiar pe chestiile pe care le fac eu, greşit sau corect.” „O glumă la locul ei, bunadispoziţie, nepoţica mă face să zâmbesc. Când eram mai tânără făceam mai multe glume, dar acum mai puţin, după vârstă”.

„În primul rând că te trezeşti dimineaţa, deja trebuie să zâmbeşti. Trebuie să te bucuri în fiecare zi de viaţă şi de momentele pe care le ai zi de zi, de oamenii pe care îi întâlneşti, indiferent, la lucru sau acasă.” Simțul umorului este important pentru o bună sănătate mentală. Râsul consolidează sistemul imunitar, îmbunătățește starea de spirit, diminuează durerea și ne protejează de efectele dăunătoare ale stresului.

CĂTĂLINA CEBAN-MUZÎCANTU, psiholog: În general, umorul este un mecanism de apărare şi se consideră unul superior. El cumva detensionează şi în momentul în care noi nu luăm viaţa atât de în serios, în limite, noi ne permitem cumva să o simţim la maximum, să vedem unde ne aflăm. Râsul însuşi are, pe lângă proprietăţi că ne relaxează, scade cortizolul, cresc endorfinele, în acelaşi timp, la nivel fiziologic, noi percepem stresul altfel, adică la propriu ne relaxăm când râdem. Umorul contribuie și la consolidarea relaţiilor interumane.

CĂTĂLINA CEBAN-MUZÎCANTU, psiholog: Aceste mici glumiţe parcă sparg gheaţa. Oamenii când pornesc discuţiile, încearcă să înceapă cu o glumă şi relaxează cumva. Noi creăm acel spaţiu de siguranţă. Trebuie de zâmbit de câteva ori pe zi. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Zâmbetul este fain, dar râsul, ca proces, cu sunet, acesta este foarte recomandat pentru că ridică buna dispoziţie şi ne ridică starea de sănătate. Una dintre cele mai celebre farse este cea a regizorului Orson Welles, care a realizat un program radio planificat pentru 1 aprilie, sub numele "Războiul Lumilor". Emisiunea, o relatare a unei presupuse invazii extraterestre, a fost luată în serios de populație, provocând panică în Statele Unite. REPORTER: SORINA GOLOVATIUC Imagine: A.Cereseu si M.Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor