Astăzi se împlinesc 84 de ani de la unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor, masacrul de la Fântâna Albă, în care trupele sovietice au ucis fără milă aproape 4 mii de civili români. Erau cu toții locuitori de pe Valea Siretului, ce încercau să se retragă din Bucovina de Nord, anexată de ruși, pe teritoriul României. Pentru a-i omagia pe cei uciși de gloanțele grănicerilor sovietici, s-au oficiat slujbe de pomenire în România, Republica Moldova şi în regiunea istorică a Bucovinei de Nord.
În 1940, România a fost forţată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu locuit de peste 3 milioane de oameni. Imediat ce administraţia şi armata română au fost evacuate, Armata Roşie şi NKVD au ocupat teritoriul. Un an mai târziu, NKVD a lansat zvonul că sovieticii ar permite trecerea frontierei. Pe 1 aprilie, sute de locuitori din Bucovina de Nord au pornit în coloană spre România, purtând în mâini un steag alb, icoane şi drapele bisericeşti. La hotar îi aşteptau, însă, mitralierele grănicerilor sovietici, care i-au împușcat fără milă.
În amintirea victimelor acelei zile tragice din istoria românilor, an de an, locuitori din regiunea Cernăuţi, din România și Republica Moldova participă la o slujbă religioasă, la locul tragediei.
IRINA LOREDANA STĂNCULESCU Consul General al României la Cernăuți: Este un moment trist în care comunitatea românească din regiune s-a adunat, alături de autorităţile din regiunea Cernăuţi, familiile celor care şi-au pierdut viaţa pe aceste meleaguri.
Gabriela Sadovschi, consilier, Consiliul Județean Suceava: Un loc de luare aminte, să nu se mai întâmple niciodată ce s-a întâmplat. Să reuşim să putem stăpâni puterea răului, să găsim ceea ce ne uneşte pe noi oamenii.
Ilie IURII din or. Chisinau: Cu durere în suflet, zic că, astfel de evenimente au marcat istoria românilor consider şi cred că nu trebuie să se mai repete.
La Memoriul din poiana Varniţa au venit şi rudele victimelor masacrului.
IONICĂ SEMENIUC, 92 de ani, satul Voloca, regiunea Cernăuți: Ne aducem aminte de amarul care a avut loc, aici, pentru a şti tinerii pe viitor ce s-a petrecut, ce s-a întâmplat în aceste locuri.
Masacrul de la Fântâna Albă nu a fost niciodată recunoscut oficial de Uniunea Sovietică. Ziua de 1 aprilie a fost declarată de Parlamentul României zi națională de cinstire a memoriei românilor, victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și din alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.
REPORTER: VITALIE ZÂGREA
REDACTOR: CARINA MULLER