Justiție

Primul martor, audiat în dosarul de trădare de patrie în care este învinuit Ion Creangă

Primul martor, audiat în dosarul de trădare de patrie în care este învinuit Ion Creangă

Judecătorii au început audierea martorilor in dosarul în care şeful suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, este învinuit de trădare de patrie. Astăzi a fost audiată o angajată a Legislativului, fostă subalternă a lui Creangă.

Primul martor audiat în dosarul de trădare de patrie este o şefă adjunctă a Direcţiei Juridică a Parlamentului Republicii Moldova. Aceasta a declarat  că, în iunie 2024, i-a trimis lui Creangă, în format electronic, un raport al Comisiei Europene cu recomandări către Republica Moldova. Documentul arăta la ce etapă suntem în procesul de aderare şi ce recomandări face  comisia. Un astfel de raport a fost găsit în timpul percheziţiilor la domiciliul diplomatului rus cu care Creangă avea întâlniri. El declarase jurnaliştilor că nu avea niciun contract cu vreun diplomat rus, iar întâlnirile şi discuţiile erau ca între vecini.

DUMITRU STEFÂRŢĂ, procurorul de caz: Martorul mai mult a fost audiat vizavi de sursa informaţiei care ulterior a ajuns în posesia serviciilor de spionaj al Federaţiei Ruse. Noi la etapa respectivă urmează să mai audiem un martor, după care trecem la probele apărării. Având în vedere că dumnealui deja a declarat public că a fost o simplă discuţie între vecini, eu în calitate de acuzator intenţionez să mai prezint probe pentru stabilirea adevărului obiectiv, pentru a vedea dacă informaţiile transmise le putem cataloga ca o simplă discuţie între vecini.

Ion Creangă a refuzat să comenteze declaraţiile martorului.

ION CREANGĂ, şeful suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului: De trei ori când am comunicat cu dumneavoastră aţi dat două fraze la televizor şi aţi reîntors toate formulările într-o imagine negativă. Vă mulţumesc foarte mult de colaborare şi de respectarea codului deontologic al jurnalistului.

Ion Creangă a fost reţinut la sfârşitul lunii iulie 2024 pentru că ar fi furnizat informații secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău. Acestea puteau fi folosite în defavoarea intereselor Republicii Moldova. Creangă ar fi avut şi un contract cu diplomatul rus şi chiar era plătit cu sume între 500 şi 2000 de dolari pentru informaţiile furnizate. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

REPORTER: ANGELINA UNGUREANU
Imagine: Arteom Cereseu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor