Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al Universității de Stat din Moldova, a fost ales membru de onoare al Academiei Române în urma unui vot secret al membrilor Adunării Generale a Academiei Române, întruniți în sesiunea din 20 martie 2024.
Pe lângă Gheorghe Cojocaru, Academia Română a mai ales alți 4 membri de onoare, dar și 3 membri corespondenți.
Gheorghe Cojocaru s-a născut pe 8 februarie 1963. El a absolvit Universitatea de Stat din Moldova în 1986, iar în 1996 a fost desemnat Doctor în Istorie de către Universitatea din București. Cojocaru este director al Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. El a fost editor la revista Arena Politicii între (1996–1998).
De asemenea Gheorghe E. Cojocaru este conducătorul Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.
Lucrări publicate:
- Gheorghe E. Cojocaru, Cominternul și originile moldovenismului, Civitas, Chișinău, 2009.
- Gheorghe E. Cojocaru, Tratatul de Uniune Sovietică, Editura "Civitas" 2006.
- Gheorghe E. Cojocaru, Colapsul URSS și dilema relațiilor româno-române, București: Editura Omega, 2001.
- Gheorghe E. Cojocaru, Politica externa a Republicii Moldova [The foreign policy of the Republic of Moldova], Ed. a 2-a, rev. si adaugita. - Chișinău: Civitas, 2001.
- Gheorghe E. Cojocaru, Politica externă a Republicii Moldova. Demersuri privind aplanarea conflictului transnistrean, CIVITAS, Chișinău 2001.
- Gheorghe E. Cojocaru, 1989 la est de Prut, Prut Internațional, Chișinău, 2001, Coordinator: Ion Negrei.
- Gheorghe E. Cojocaru, Sfatul țării: itinerar, Civitas, Chișinău, 1998.
- Gheorghe Cojocaru, Funeraliile URSS (Belovejskaia Pușcia, 1991).