Economic

Veniturile crescute ale populației au fost absorbite de inflație

Video

Anul trecut, veniturile populației au crescut cu 7,5%, conform datelor Biroului Național de Statistică. Autoritățile susțin că această creștere a fost suficientă pentru a acoperi creșterea prețurilor. În schimb, economiștii spun că nu a dus la o îmbunătățire a nivelului de trai, iar puterea de cumpărare a rămas neschimbată.

În 2024, venitul mediu a fost de 5.283 de lei pe lună, în creștere cu 7,5% față de 2023. Inflația a absorbit complet această majorare. „–Veniturile au crescut un pic, cu vreo 10-15%.

– Și puterea de cumpărare?

– Așa, nu prea! Ce reușeam să cumpăr înainte, cam tot aceeași am rămas.”

„Lucrez în domeniul comerțului, sunt casieră, și din păcate de doi ani de zile nu s-a mărit salariul. Am avut câteva facilități, dar acestea nu au avut niciun impact semnificativ asupra salariului.” –Acum salariul meu este peste 10.000, 12.000 mai exact.

– Reuşiţi să acoperiţi cheltuielile?

– Da! Depinde și de bugetul de cheltuieli. Eu plătesc creditul, căldura și cheltuielile lunare, și îmi mai rămân bani, dacă știi cum să îi cheltui.” Cheltuielile lunare ale populației au fost, în medie, de 4.400 lei pe persoană, cu 3,7% mai mult față de 2023. Cei mai mulți bani se duc pe alimente -aproape 40%.

MARIN GOSPODARENCO, expert economic: Aceasta este o sumă destul de mare. De fapt, media europeană este de 15-20%. În România, cheltuielile pentru alimentație sunt cam la 30%, iar în Letonia și Polonia se situează între 25-35%. Acest lucru denotă, de fapt, că avem salarii mici. Expertul menționează că salariile, care reprezintă 55,8% din veniturile totale ale populației, nu sunt un semn pozitiv. El recomandă diversificarea surselor de venit. În Uniunea Europeană, salariile constituie aproape 35-45% din veniturile totale.

MARIN GOSPODARENCO, expert economic: Înseamnă că, pe lângă salariu, în Uniunea Europeană, oamenii au venituri suplimentare din investiții, din închirierea de bunuri, din prestarea altor servicii. Noi, din păcate, suntem încă în urmă în acest capitol. Prestațiile sociale continuă să reprezinte o pondere importantă în veniturile lunare, constituind puțin peste 20%. Transferurile din străinătate au reprezentat 10,2% din veniturile totale. REPORTER: GABRIELA SULEAC Imagine: Dumitru Lupu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor