Actualitate

Al. Tănase, despre cazul Nesterovschi: Societatea așteaptă ca SIS să prevină, nu doar să informeze

Alexandru Tănase, la Punctul pe Azi

Cetățenii Republicii Moldova au alte așteptări de la Serviciul de Informații și Securitate, nu doar să informeze și să prezinte dovezi post-factum în privința unor implicații străine în justiția din Republica Moldova. Această instituție trebuie să acționeze preventiv, a spus fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”.

Este vorba despre cazul deputatului Alexandr Nesterovschi, care, potrivit SIS, a fost ajutat de autoritățile ruse, prin angajații lor din ambasada de la Chișinău, să fugă de închisoare și să se ascundă în regiunea transnistreană, înaintea pronunțării unei sentințe de 12 ani de închisoare în privința sa.

„Nu este pentru prima dată când serviciile secrete (rusești - n.r.) acționează în asemenea hal în Republica Moldova. Vreau să vă aduc aminte cum a fost evacuat, după aceeași ecuație, Eduard Baghirov, exact așa, prin Transnistria, cu (ajutorul) Ambasadei Federației Ruse. Atunci au fost mai multe semne de întrebare față de serviciile speciale, care aveau obligația nu doar de a ști, dar și de a preîntâmpina. La ora actuală, avem aceeași situație. Cu regret, SIS pare într-o postură de ofițer de presă în care ne informează ce s-a întâmplat. Este foarte spectaculos, ne arată și poze. Societatea are alte așteptări de la SIS, astfel încât asemenea acțiuni ilegale să fie curmate. Noi nu avem nevoie doar să fim informați post-factum”, a afirmat Alexandru Tănase.

Citește și: Tiraspolul spune că Nesterovschi nu este pe teritoriul Transnistriei

Fostul judecător al Curții Constituționale a amintit și despre fenomenul coruperii alegătorilor prin rețeaua Șor, când autorităților li s-a înaintat aceeași cerință: nu doar să informeze societatea despre cum au avut loc cumpărările de voturi, ci și să prevină acest lucru.

În privința lui Nesterovschi, Alexandru Tănase a mai afirmat că nu este surprins nici de cronologia evenimentelor, referindu-se la faptul că deputatul a primit cetățenia Federației Ruse pe 18 martie, iar în aceeași seară, potrivit SIS, a fost surprins de camerele de supraveghere intrând în curta ambasadei ruse la Chișinău, ca a doua zi să fie dus în regiunea transnistreană cu o mașină a cu numere diplomatice.

„Eu nu am nicio așteptare de la Ambasada Federație Ruse că o să acționeze altfel. Ăștia sunt agenții lor de influență, pe care îi protejează în mod firesc (…) Din moment ce această persoană a acționat la Chișinău în interesele Federației Ruse, întreaga mașinărie birocratică, represivă și de spionaj a Federației Ruse a fost pusă în mișcare pentru a-l proteja. Întrebarea este de ce nu s-a făcut nimic la noi, pentru că avem și noi un serviciu de informații și securitate, avem instituții de forță, care au instrumentariul necesar pentru a preveni asemenea lucruri. Ei sunt școliți și sunt plătiți pentru ca așa ceva să nu se întâmple”.

Preşedintele Asociaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Durabilă din România, Radu Nicolae, a declarat că condamnarea lui Alexandr Nesterovschi, precum și sentința care o vizează pe deputata Irina Lozovan și soțul său, reprezintă un semnal pozitiv: „Eu zic că dacă avem hotărâri de condamnare, este cel mai bun mod ca astfel de persoane să fie până la urmă eliminate din spațiul public”.

Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare, însă, deocamdată, nu își ispășește pedeapsa întrucât a dispărut încă din 19 martie 2025, ziua în care i-a fost pronunțată sentința.

La 12 zile după condamnare, Serviciul de Informații și Securitate a dezvăluit că Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la pedeapsă, transportându-l în regiunea transnistreană cu o mașină a Ambasadei Rusiei la Chișinău. SIS a prezentat și imagini video din 18 martie 2025, în care Alexandr Nesterovschi este surprins intrând în curtea misiunii diplomatice, dar și imagini foto cu mașina cu care deputatul ar fi fost dus la Tiraspol.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter