TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc marți, pe 1 aprilie.
DOC // Ion Ceban a obținut de la cumetrie mai mulți bani decât din salariul său de primar în 2024
Familia primarului Municipiului Chișinăului, Ion Ceban, a obținut, pe parcursul anului 2024, venituri totale de 1.253.833 de lei, conform declarației de avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate. Veniturile lui Ion Ceban din salariul de la Primăria Chișinău au fost în valoare de 301.058 de lei și diurnele de aproximativ 125.494 de lei, ceea ce înseamnă un venit lunar de aproximativ 35.546 de lei. Soția sa a câștigat 49.992 de lei de la „TIVI KIDS” SRL, firmă pe care o deține în totalitate. Printre veniturile suplimentare ale familiei Ceban se numără 184.542 de lei din indemnizațiile pentru nașterea și îngrijirea unui copil, 40.000 de lei obținuți din zile de naștere și 19.850 de euro dintr-o cumetrie.
Judecătoria Buiucani a respins cererea de arest preventiv pentru Guțul în dosarul partidului „Șor”
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, nu va fi plasată în arest preventiv în penitenciar după decizia pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în urma solicitării procurorilor anticorupție. Bașcana regiunii găgăuze este în arest preventiv pentru 20 de zile în dosarul gestionat de Procuratura Municipiului Chișinău. Instanța de judecată a respins demersul procurorilor ca inadmisibilă privind aplicarea arestului preventiv pe un termen de 30 de zile. Încheierea urmează a fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Centru în termen de 3 zile, pe circumstanțe de fapt și pe temeiuri de procedură.
De ce a respins judecătorul demersul procurorilor în cazul Guțul
Evghenia Guţul rămâne cu un singur mandat de arestare. Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a respins solicitarea procurorilor anticorupţie care au cerut o nouă măsură preventivă pe numele guvernatoarei autonomiei găgăuze în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. În prezent, aceasta se află în arest, pentru 20 de zile, la Penitenciarul nr. 13, într-un alt dosar deschis de Procuratura municipiului Chişinău. Olga Bejenari, magistrat, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani: „Atât timp cât inculpata se află deja în custodia statului, riscul eschivării sau a comiterii unor noi infracţiuni nu mai sunt viabile”.
Misiunea de pacificare în Transnistria a rămas fără co-președintele CUC din partea Rusiei
Comisia Unificată de Control a rămas fără co-președinte din partea Rusiei pe 31 martie, după decizia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova de a expulza trei diplomați ruși. Printre cele trei persoane declarate indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova este Aleksandr Andreev, co-președinte al Comisiei Unificate de Control din partea Federației Ruse. Potrivit dezvăluirilor SIS, în dimineața zilei de 19 martie, în ziua pronunțării sentinței în cazul deputatului Alexandr Nesterovschi, afiliat lui Ilan Șor, parlamentarul a fost transportat cu un microbuz cu numere diplomatice ale Federației Ruse în regiunea transnistreană, unde se află până în prezent.
Primul martor, audiat în dosarul de trădare de patrie în care este învinuit Ion Creangă
Judecătorii au început audierea martorilor în dosarul în care şeful suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, este învinuit de trădare de patrie. Marți, a fost audiată o angajată a Legislativului, fostă subalternă a lui Creangă. Primul martor audiat în dosarul de trădare de patrie este o şefă adjunctă a Direcţiei Juridică a Parlamentului Republicii Moldova. Aceasta a declarat că, în iunie 2024, i-a trimis lui Creangă, în format electronic, un raport al Comisiei Europene cu recomandări către Republica Moldova. Documentul arăta la ce etapă suntem în procesul de aderare şi ce recomandări face comisia.
Republica Moldova va beneficia de 174 milioane de euro pentru reformele energetice
Comisia Europeană va acorda un grant nerambursabil suplimentar în valoare de 107 milioane de euro pentru sprijinirea rezilienței energetice și a independenței Republicii Moldova, anunță Parlamentul Republicii Moldova. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat recent avizul consultativ pentru inițierea negocierii și semnarea amendamentului la Acordul de finanțare privind „Contractul de performanță pentru reforma sectorială”. Prin acest amendament, valoarea totală a grantului va crește semnificativ de la 67 de milioane de euro la 174 de milioane de euro.