Comisia Unificată de Control a rămas fără co-președinte din partea Rusiei pe 31 martie, după decizia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova de a expulza trei diplomați ruși. Printre cele trei persoane declarate indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova este Aleksandr Andreev, co-președinte al Comisiei Unificate de Control din partea Federației Ruse.
Potrivit dezvăluirilor Serviciului de Informații și Securitate, în dimineața zilei de 19 martie, în ziua pronunțării sentinței în cazul deputatului Alexandr Nesterovschi, afiliat lui Ilan Șor, parlamentarul a fost transportat cu un microbuz cu numere diplomatice ale Federației Ruse în regiunea transnistreană, unde se află până în prezent, sub protecția directă a serviciilor speciale ruse.
Șoferul Ambasadei Ruse la Chișinău, a precizat șeful SIS, s-a deplasat cu mașina direct la Consulatul Rusiei din orașul Tiraspol. Utilizarea acoperirii diplomatice, a subliniat Musteața, s-a făcut în scopul protecției cetățeanului Nesterovschi și pentru a limita capacitatea de acționare a autorităților de la Chișinău.
Aleksandr Andreev a fost instalat în funcția de co-președinte al Comisiei Unificate de Control din partea Federației Ruse pe 24 februarie 2022, în ziua declanșării războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
În 2022, presa rusă îl prezenta pe Andreev ca specialist în relații internaționale. El lucrează în Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse din 2010. Mandatul său în Republica Moldova a fost a treia sa misiune în străinătate. Anterior, el a lucrat în Irak, la Consulatul General al Rusiei din Basra.
Într-un interviu pentru presa rusă, pe 30 mai 2023, Aleksandr Andreev a declarat că doar Rusia poate garanta pacea pe malurile Nistrului. El a criticat permanent tendința Republicii Moldova de a modifica formatul operațiunii de menținere a păcii.
„În acest moment, forțele ruse de menținere a păcii rămân singurul factor care garantează pacea și liniștea. Structura de menținere a păcii funcționează eficient de mai bine de 30 de ani, permițându-ne să atingem obiectivele pentru care a fost concepută: încheierea conflictului, prevenirea reluării acestuia, crearea condițiilor pentru ca procesul de negocieri să găsească soluții la reglementare”, a spus Andreev.
Potrivit Portalului Deschide.md, cel de-al doilea diplomat expulzat este Andrei Voșcinkin, acreditat în noiembrie 2023. În prezent, acesta deține funcția de atașat în cadrul ambasadei. Înainte de a ajunge în R. Moldova, el a fost atașat în cadrul Misiunii Permanente a Federației Ruse pe lângă Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva. Al treilea diplomat expulzat este Alexei Kurocikin, consilier al Ambasadei Federației Ruse.
Un an mai târziu, în mai 2023, Kurocikin a fost observat la o „seară cultural-educativă” organizată de Centrul Rus de Știință și Cultură în R. Moldova, dedicată împlinirii a 175 de ani de la nașterea pictorului rus Viktor Vasnețov.
În cadrul evenimentului, Kurocikin a dat citire mesajului de salut din partea fostului ambasador al Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov.
Potrivit Asociației „Promo-LEX”, Misiunea de Pacificare din Republica Moldova nu corespunde criteriilor misiunilor de pacificare agreate la nivel internațional. Misiunea este compusă din forțele beligerante și a fost impusă de Federația Rusă, parte a conflictului din 1992.
În Republica Moldova, există două contingente militare rusești – 400 de militari care fac parte din trupele de menținere a păcii și care au ședere legală, și până la 2.000 de militari, care staționează la depozitele de muniții de la Cobasna.
Prezența acestora din urmă este ilegală pe teritoriul Republicii Moldova. În contextul în care Rusia nu poate să își transporte militarii pe teritoriul Ucrainei din 2014, contingentul din Zona de Securitate este înlocuit cu militari care staționează ilegal la Cobasna.
Totodată, contrar voinței autorităților constituționale ale Republicii Moldova, Federația Rusă își menține ilegal pe teritoriul Republicii Moldova trupele.
Mai mult, acestea desfășoară constant exerciții militare, implicând și structurile paramilitare din stânga Nistrului, fiind pusă în pericol viața și securitatea persoanelor. Astfel, a priori, nu putem vorbi despre caracterul imparțial al acestei misiuni de pacificare.