Economic

Peste 60 de mii de locuitori ai R. Moldova s-au înregistrat online pentru a cere sprijin la plata facturilor din această iarnă

Peste 60 de mii de locuitori ai R. Moldova s-au înregistrat online pentru a cere sprijin la plata facturilor din această iarnă

Până astăzi, peste 60 de mii de locuitori ai Republicii Moldova s-au înregistrat online pentru a cere sprijin la plata facturilor din această iarnă. Platforma de internet a programului "Ajutor la contor" merge destul de greu, fiind suprasolicitată. Cei care nu se descurcă să îşi depună cererile pentru compensaţii la plata gazului, energiei electrice și termice pot cere ajutorul asistenţilor sociali.

Anatolie Ţurcan are 79 de ani și este invalid de gradul doi. Are o pensie de 4.800 lei şi o duce greu împreună cu soţia.

ŢURCAN ANATOLIE, pensionar: „Ei cum, dacă să cheltuim pe gaz, de pildă, 600-700 lei moldoveneşti, noi ieşim că rămânem numai pentru mâncare, încă dacă va ajunge pe o lună. Sunt 60 m pătraţi, mai nu ne ajunge. Da aşa, cu chin greu ieşim, dacă scutim. Mai facem cu lemne şi, mai în scurt ,e cam greu, nu e uşor”.

Primăria din Mereni a luat măsuri speciale pentru cei care nu pot veni să se înregistreze pentru ajutor.

ALEXANDRA CEBAN, asistent social comunitar: Avem înregistrate 50 de persoane care s-au adresat la Primărie. Noi încercăm, toate persoanele să le ghidăm, să-i ajutăm. Persoanele care sunt ţintuite la pat şi nu se pot deplasa la Primărie, noi ne-am încadrat cu lucrători sociali care merg la domiciliu şi înregistrează cererile”.

Platforma online "Ajutor la Contor" este suprasolicitată iar procesul de înregistrare este lent şi anevoios.

„Unica problemă ce o întâmpinăm noi în înregistrarea cererilor este că un pic merge cu dificultate programul în noi care suntem înregistraţi. În rest, toate persoanele care se adresează la Primărie, noi îi ajutăm. Am scris cerere pentru compensaţii la lumină, la încălzire. Cu indemnizaţiile care la gaz şi la lumină, care o să-mi dea. Nu, nu am primit informaţii. Deobicei, primăria ne dă informaţii. Nu nu ştim. Eu am auzit de la televizor, dar eu nu m-am înregistrat”.

Programul "AJUTOR LA CONTOR" a fost lansat pe 12 octombrie.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter