Politic

Campania „DE CE EU”? Mesajul angajatului la Comisia Europeana, Marian Cepoi

video

Marian Cepoi, angajat la Comisia Europeană transmite un mesaj cu privire la referendumul constituțional din 20 octombrie, în care prezintă ce înseamnă viața europeană și de ce cetățenii Republicii Moldova trebuie să iasă la vot duminică.

Marian Cepoi: „Pot afirma cu certitudine că avantajele integrării europene sunt net mai importante decât dezavantajele sale. Voi da doar câteva exemple. De la aderare, România a primit de 3 ori mai multe fonduri decât a contribuit la bugetul uniunii. Mai mult, economia țărilor din Europa Centrală și de Sud-Est, s-a dublat în ultimii 20 de ani, fapt ce a generat locuril de muncă bine plătite, și servicii publice de calitate. Pentru a avea idee ce fonduri primește un stat membru UE ca Slovenia sau Letonia, similare cu R. Moldova după popilație și teritoriu, doar pentru cele două, cele mai importante politici ale UE, acestea primesc câte circa un miliard de euro pe an, marea majoritate granturi. Cu toate acestea, UE nu este un loc fără probleme, crize și provocări, dar pentru că se lucrează în cooperare și cu obiective comune, UE rămâne a fi cel mai prosper, democratic și solidar bloc de state care a existat vreodată în istorie. Deci, conluzia e clară: Moldova în Uniunea Europeană. ”

Clubul Moldova-UE a fost lansat în 2023, în componența acestuia fiind  moldoveni care activează în instituțiile si agențiile UE, dar și în organizații de afaceri europene.  Clubul reprezintă o platformă pentru emiterea ideilor și expertizelor în procesul de integrare și negocieri de aderare.  

Clubul "Moldova-UE" Bruxelles este un grup independent de experți moldoveni care locuiesc și își desfășoară activitatea în Belgia, mulți dintre membri fiind direct implicați în activitățile specifice capitalei europene. Clubul este independent financiar, fără caracter religios sau politic, independent de orice structurã guvernamentală sau partid politic din Moldova sau UE. Scopul sãu principal este de a contribui la promovarea imaginii Moldovei în UE. Clubul nu desfășoară activități comerciale și nu urmărește realizarea unui profit material.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter