TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente ale săptămânii.
Condamnații pe viață vor putea fi eliberați condiționat doar după 30 de ani de închisoare
Parlamentul a adoptat în două lecturi proiectul privind interpretarea articolului 7 din Legea privind amnistia. Modificarea, aprobată cu 54 de voturi „pentru”, urmărește clarificarea condițiilor de aplicare a comutării pedepsei și a eliberării condiționate pentru persoanele condamnate la detenție pe viață. Modificările sunt necesare pentru a preveni posibilitatea unei „dubla reduceri a pedepsei” în cazul persoanelor care au avut pedeapsa comutată (vezi cazul Alexandru Sinigur). Conform noilor reglementări, persoanele care au comutat pedeapsa din detenție pe viață în pedeapsă cu 30 de ani de închisoare nu vor mai putea solicita instanței reducerea suplimentară a termenului de închisoare.
PAS o acuză pe Stamate că a modificat „manipulativ” Legea amnistiei pentru a elibera criminali
Partidul Acțiune și Solidaritate o acuză pe colega lor, deputata Olesea Stamate, fosta șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, că a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei, care au permis eliberarea din închisoare a condamnaților la detenție pe viață. În consecință, formațiunea politică a exclus-o din rândurile sale pe parlamentară și îi cere să-și depună mandatul de deputat. „În urma unei analize comprehensive a tuturor factorilor, ne rezervăm dreptul să venim și cu alte decizii. Cerem instituțiilor de drept să investigheze toate persoanele implicate”, se spune într-un comunicat al formațiunii politice.
Olesea Stamate, după excluderea sa din PAS: „Acțiunile mele au fost corecte și legale”
Deputată Olesea Stamate, exclusă din partid, spune că a primit „cu înțelegere” decizia conducerii PAS, însă consideră că acțiunile sale „au fost corecte și legale”. PAS a exclus-o pe parlamentară din rândurile sale, acuzându-o că a modificat astfel Legea amnistiei încât să permită deținuților pe viață să iasă la libertate. Parlamentara a afirmat că decizia de a fi exclusă din formațiune reprezintă un „atac informațional dur”, direcționat atât împotriva sa, cât și a partidului. „Încercarea de a-mi implica familia în aceste atacuri murdare, orchestrate de dușmanii guvernării (...) este inacceptabilă și sub orice limită a decenței”, a afirmat Olesea Stamate.
/DOC/ Cronica eliberării lui Sinigur. Decizia controversată a judecătorului Igor Negreanu
Curtea de Apel Nord a anulat admis, vineri, cererea directorului Penitenciarului din Rezina, Veaceslav Dascal, împotriva încheierii Judecătoriei Orhei, prin care a fost eliberat condiţionat înainte de termen criminalul Alexandru Sinigur (Nenu), condamnat la detenție pe viață. Instanța de apel a dispus căutarea, reținerea și plasarea lui Alexandru Sinigur (Nenu) în închisoare. Sinigur a fost eliberat în urma unei încheieri a magistratului Igor Negreanu de la Judecătoria Orhei, sediul Rezina. Instanța de apel a stabilit că magistratul în loc să îi numere ani petrecuți în închisoare din 2017, i-a calculat din 2008. În seara zilei joi, el a fost reținut în baza unei cauze penale în baza unui dosar deschis pentru omor în 2002.
Evghenia Guţul rămâne după gratii. Curtea de Apel a respins recursul avocaților
Judecătorii Curții de Apel au menținut, miercuri, decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în privința bașcanului Evghenia Guţul de arest preventiv de 20 de zile în penitenciar. Magistrații au respins recursul avocaților guvernatorului regiunii găgăuze. Este vorba de dosarul în care Evghenia Guțul figurează alături de actuala viceprimară a municipiului Orhei, Anastasia Țurcan. Dosarul a fost pornit pentru fapte de gestionare frauduloasă a fondurilor electorale, finanțare ilegală și fals în declarații pentru campania electorală din 2023 pentru funcția de bașcan. Pe 25 martie, Evghenia Guțul a încercat să fugă din Republica Moldova. Aceasta a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce „planifica să zboare la Istanbul, în interes de serviciu”.
Șoferul lui Nesterovshi îl dă de gol pe Oleg Ozerov
Un fost consilier orășenesc PSRM din orașul Sângera, Dmitri Dologan, este șoferul care, pe 18 martie, l-a dus pe deputatul Alexandr Nesterovschi la Ambasada Federației Ruse. Dmitri Dologan a devenit consilier orăşenesc la Sângera din partea PSRM în aprilie 2018. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că șoferul lui Nesterovchi a fost audiat, fără a-i menționa numele, și că a oferit mai multe detalii despre evenimentele din seara zilei de 18 martie. Astfel, prin declarațiile sale, șoferul lui Nesterovschi a demonstrat că declarațiile ambasadorului agreat al Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, că imaginile publicate de Serviciul de Informații și Securitate ar fi trucate sunt neîntemeiate.
/VIDEO/SIS: Ambasada Rusiei l-a ajutat pe Nesterovschi să scape de închisoare
Deputatul Alexandru Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare și căutat de autorități, s-ar ascunde pe teritoriul regiunii transnistrene. Acesta a fost ajutat de Federația Rusă să iasă din Chișinău și să scape de închisoare, a anunțat directorul Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteața. „SIS deține informații confirmate că Federația Rusă l-a ajutat pe Nesterovhschi să se eschiveze de la închisoare. Acest gen de acțiuni fac parte din mecanismul de acțiune hibridă orientat împotriva Republicii Moldova. În 2023-2024, am informat privind mai multe scenarii de risc, dar și despre utilizarea crimei organizate în corupția electorală, pentru a crea haos și destabilizare în Republica Moldova”, a declarat Alexandru Musteață în cadrul unui briefing de presă luni.