Animalele fără stăpân dau bătăi de cap autorităților și reprezinta o problemă majoră în Republica Moldova, în special în Chișinău. Cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor Fără Stăpân, specialistii fac apel la responsabilitate din partea cetățenilor, îndemnându-i să adopte animale și să contribuie la reducerea acestui fenomen.
Conform datelor oficiale, aproape 5 mii de câini vagabonzi se află pe străzile din Chișinău. Mulți stau în haite și sunt o amenințare pentru cetățeni. Parcul trandafirilor poate fi un loc periculos.
Sunt un mare pericol pentru toţi cetăţenii, dar mai ales pentru copii, pentru mamele cu bebeluşi şi pentru bătrânii care parcurg acest teritoriu. Aceştia se află într-o nesiguranţă absolută.
Încercăm să evităm aceste zone. În ultimul timp am filmat câteva video-uri şi am observat că sunt foarte mulţi câini. Am văzut chiar şi câte 30-40. Când eşti încercuit de atâţia câini, nu te simţi în siguranţă, mai ales că sunt destul de mari.
Problema câinilor este foarte gravă pentru noi, mai ales având în vedere că avem vecini care au fost atacaţi. Aşa cum vă spuneam, suntem zilnic în acest parc şi vedem cum numărul câinilor creşte de la o zi la alta.
Potrivit Serviciului Unic de Urgență, anul trecut, aproAPE 800 de persoane au fost atacate de câini vagabonzi.
ANA CARPOVICI, ofiţer de presă, Serviciului 112: Dacă să luăm statistica pentru anul 2025, de la începutul anului au fost înregistrate aproximativ 200 de solicitări în care s-au semnalat câini agresivi sau apelatul sau alticineva sună pentru o persoană care are nevoie de îngrijiri medicale.
Primăria Chișinău a alocat în acest an peste 4,5 milioane de lei pentru sprijinirea animalelor fără stăpân. La singurul padoc administrat de municipalitate, sunt aduși câini capturați de prin curtea scolilor, spitalelor sau parcuri.
RUSLAN DARIE, șeful Î.M. "Supravegherea și Protecția Animalelor": Echipa iese la faţa locului, se concretizează şi se stabileşte că într-adevăr e loc interzis, se capturează şi deja procedura aşa cum am zis, se sterilizează, se vaccinează, înregistrează, se plasează în azil şi sunt întreţinuţ aici peste 500 de maidanezi.
O mare parte dinTRE eforturile de gestionare a câinilor vagabonzi sunt susținute de asociațiile de protecție a animalelor. Abandonul reprezintă principala cauză a acestui fenomen, iar pentru a aborda eficient problema, este esențial un program național de conștientizare.
MIHAI LAZĂR, medic veterinar, Asociația pentru Protecția Animalelor ALGA: Chiar recent am identificat un caz de rabie într-o clinică, în 2025. Acesta este un fapt foarte ruşinos pentru întreaga ţară, având în vedere că țările europene nu au cazuri de rabie de zeci de ani. Situaţia animalelor fără stăpân este în continuare ignorată.
Spre deosebire de Chișinău, în multe raioane ale Republicii Moldova, animalele fără stăpân trăiesc în condiții mult mai dificile. Resursele sunt limitate, iar multe dintre acestea suferă din cauza maltratării, foametei și lipsei de adăpost. Pentru a crește conștientizarea asupra acestei probleme, pe 4 aprilie se marchează Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân.
REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: E.Picicur, A.Daraban, M.Lisnic