După eliberarea din detenţie a lui Alexandru Sinigur, condamnat pe viaţă pentru mai multe crime deosebit de grave, dar şi după presiunea din spaţiul public, deputaţii PAS au modificat din nou Legea privind amnistia.
Astfel, persoanele condamnate, cărora li s-a redus termenul de detenţie sau le-a fost schimbată pedeapsa, nu vor putea fi eliberate condiționat, înainte de termen. Iniţiativa a fost votată vineri în două lecturi, deşi a fost criticată de opoziţie şi experţi.
Parlamentul de la Chişinău a votat, în două lecturi, proiectul legii pentru interpretarea articolului 7 din Legea privind amnistia. Astfel, persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor putea beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de eliberare condiționată.
IGOR CHIRIAC, deputat PAS:
Prin acest proiect de lege de interpretare se indică că în sensul art. 7 din legea privind Amnistia, art. 91 şi 92, persoanelor corora le-a fost comutată pedeapsa din detenţie pe viaţă în închisoare nu mai poate fi aplicată liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen, prevăzută la ar 92 din Codul Penal. La fel, nu pot fi aplicate prevederile art. 92 din Codul Penal privind înlocuirea părţii neexecutate de pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă.
Legea votată în 2021, atât de deputaţii Partidului Acţune şi Solidaritate, cât şi de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, prevedea că persoanelor condamnate pe viaţă li se reduce pedeapsa la 30 de ani de închisoare dacă nu există risc de recidivă. Deputaţii PAS spun că legea a fost modifică prin două amendamente propuse de Olesea Stamate.
Proiectul de amnistie a fost votat unanim, inclusiv de comuniști, socialiști, Șor, absolut tot Parlamentul și nu acel proiect de lege a creat efectele. Efectele le-au creat ulterior concrescența între proiectul despre amnistie și alte trei amendamente survenite nu într-un singur moment, dar pe durata la mai multe luni. Amendamentele au fost semnate exclusiv de deputata Olesea Stamate.
Amendamentele erau în favoarea celor condamnaţi pe viaţă. Mai exact, în 2022, au fost introduse primele modificări. Şi anume, abrogarea alineatului potrivit căruia nu pot beneficia de amnistie persoanele condamnate pe viaţă. A doua modificare a fost făcută în iulie 2022, prin excluderea textului: „cu condiția lipsei riscului de recidivă” în cazul condamnaților pe viață a căror pedeapsă era redusă la 30 de ani de detenție.
Legea privind amnistia a fost votată în lectură finală în noiembrie.
VALERIU MUDUC, deputat BCS:
Eu nu o dată am vorbit că în Prlament se aduc proiecte ferbinţi pentru a fi examinate, fără a fi argumentate. Noi am spus că chestia aceasta va avea consecinţe. Astăzi, eu consider că noi, ca parlamentari, în deoasebi dvs. ca autori, nu aveţi dreptul moral să cereţi de la opoziţie ajutor.
Tot astăzi a fost propuse, în prima lectură, mai multe modificări la Codul Penal. Cei condamnaţi pe viaţă vor putea fi eliberaţi condiţionat înainte de termen doar dacă a executat cel puţin 30 de ani de închisoare.
De o pedeapsă mai blândă nu vor putea beneficia persoanele condamnate la închisoare pe viaţă. În ultimul an, cel puțin, şase condamnați la închisoare pe viață, care îşi ispăşeau pedeapsa la Peniteciarul din Rezina, au fost eliberați după ce au beneficiat de amendamentele la Legea Amnistiei.
REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ