Actualitate

Inovații în industria construcțiilor și locuințe eco, la expozițiile MoldConstruct și MoldEnergy

Expozițiile MoldConstruct și MoldEnergy, deschise la Chişinău

Cele mai noi soluții de eficiență energetică, inovaţii în industria construcțiilor și locuințe eco - toate le puteți găsi la expozițiile MoldConstruct și MoldEnergy, deschise la Chişinău. În acest an, evenimentul cu genericul "Construim o Moldovă sustenabilă" a adunat peste 160 de firme din Republica Moldova, Italia, Germania, România și Ucraina.

Pe Leonid l-am întâlnit la expoziţia MoldConstruct și MoldEnergy şi ne-a spus că este în căutarea unor soluții de izolare eficientă a casei sale, pentru a reduce din povara facturilor.

LEONID, vizitator: Pentru a economisi căldura e mai bine de făcut lucrări de termoizolare.  Am găsit izolare cu spumă. Un proiect bun. Pentru cerdac o mie de euro, și pentru pereți cam tot atât.

Iar acest bărbat este în căutarea unui sistem fotovoltaic pentru a-și încălzi locuința: Am nevoie de economie, vreau să-mi schimb sistemul de încălzire. Să o trec la energie și iarna și vara. Minim 5 KW la casă particulară. Dar e problemă că s-a schimbat legea, dacă dăm electricitatea cu un leu, dar o cumpărăm cu patru și asta e dezavantaj. Bateriile îs scumpe și iar trebuie să investim și cam bate la buzunar.

Pe când această familie optează pentru o locuință construită în totalitate din materiale eco: Suntem interesați de modelele eco pentru generațiile viitoare. În special, acum, copiii au foarte alergii și se dovedește a fi din cauza substanțelor folosite în interior.

Participanții la ediţia din acest an a expoziției Moldconstruct și Moldenergy vin cu soluții pentru orice gust și buzunar.

ANATOLIE MOLDOVAN, fondator companie, inginer în construcție: Casele pe structura de lemn corect instalate, termoizolate, conform standardelor, ar porni de la 850 euro/m2.  Eco, căci materialul principal este lemnul, termoizolanții sunt pe bază de bazalt – piatra ca material de bază pentru vata minerală, ca finisare avem ghipsul care e calcar.  

IVAN MINDOV, manager vânzări, companie cu capital din Israel: Ne ocupăm cu piatra elastică, marmură elastică. Avantajul este că primiți un produs foarte ușor, elastic, ușor se aplicat pe orice suprafață începând de la beton și terminând cu sticlă. Are și capacități de termoizolant. La fel produsul respiră, ceea ce înseamnă că nu o să aveți mucegai pe casă.

MIHAI JENICĂ, reprezentant companie, Belgia: Prezentăm produsele companiei din Belgia. Produse de generație nouă, lățime mult mai mare pe profile pentru ferestre, ceea ce permite 3 rânduri de ferestre, lățime mai mare pentru ca pierderile să fie mult mai mici și în acest fel să economisim bani.

CRISTINA OLARU,  manager marketing companie:  Spuma poliretanică este cea mai eficinetă soluție de termo și hidroizolare. Avantajele sunt: un material care aderă pe orice suprafață, nu lasă punți termice,  ceea ce permite o hidroizolare și termoizolare perfectă. Avem două tipuri de spumă;  cu celulă închisă și celulă deschisă. Cea cu celulă deschisă se suflă pe suprafețe de lemn, căci permite să respire.  Spuma cu celule închise are și efect de hidroizolare și se aplică  de obicei la fundații, beciuri.

Și soluțiile de stocare a energiei au atras atenția vizitatorilor.

EUGENIU DURBALĂ, reprezentant companie: Venim cu inovații de care nicio companie din Republica Moldova nu se ocupă. E vorba de chituri mici pentru consum mici, cu microinvertoare care sunt conectate la minim 4 panouri, iar din invertor direct în priza din casă, astfel ca atunci când este soare clientul să aibă minim energie direct din patru panouri solare, cu investiție minimă.  

Expozițiile vor fi deschise până pe 6 aprilie.

REPORTER: NATALIA CHICU
Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor