Actualitate

AUDIO/VIDEO. Contrabandă cu mașini, cu implicarea angajaților Serviciului Vamal, ASP și IGP. Au fost identificați 12 membri ai grupului

post-img
foto: SPIA

20 de mașini de tip marfar au fost introduse ilegal în Republica Moldova, fiind folosite documente false. Acest lucru a fost posibil în urma unei înțelegeri prealabile cu angajați ai Poliției, Serviciului Vamal și Agenției Servicii Publice, se spune într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne. Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală, fiind identificați 12 membri ai grupului criminal organizat, cu vârste cuprinse între 24 și 47 de ani.

Oamenii legii spun că, în acest moment, au fost identificate 20 de mașini introduse fraudulos în țară. În procesul de vămuire, transportatorii și/sau organizatorii prezentau actele unităților de transport neautentice din țara de origine, care ulterior serveau temei la înmatricularea acestora și înregistrarea în Registrul de stat al transporturilor al Republicii Moldova, ca autovehicule destinate pentru transportarea mărfurilor și persoanelor, cu numărul de locuri pe scaune până la 7-9 locuri, fapt ce contravine cu informațiile de jure din actele oficiale primare a unităților de transport din țara de origine a acestora.

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție a MAI a publicat și câteva interceptări ale unor discuții ce ar  veni în confirmarea ilegalităților: 

„- Mâine nu e interesantă vama”. 

- Mâine nu, da? Sau luni? Dapu Serioja nu trebuia să fie luni?”


În cadrul cauzei penale, duminică, 15 decembrie, în mai multe raioane din regiunea de nord a țării au fost efectuate percheziții la domiciliile figuranților și în birourile de serviciu a funcționarilor publici din cadrul ASP, a inspectorilor vamali și a polițiștilor de frontieră.

Astfel, în rezultat au fost depistate și ridicate acte primare a unităților de transport, introduse pe teritoriul Republicii Moldova prin contrabandă, care confirmă nemijlocit implicarea figuranților în schema infracțională, mijloace financiare în proporții considerabile, proveniența cărora se prezumă a fi din activitatea ilegală a grupului criminal, cât și alte obiecte și mijloace de probă, care au relevanță în cadrul cauzei penale.

La moment, bănuiții se cercetează în stare de libertate și în continuare, urmează a fi efectuate acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigații, întru stabilirea numărului real de automobile introduse prin contrabandă și a altor figuranți implicați în schema infracțională.

Într-o reacție publică, Agenția servicii Publice declară că acordă tot suportul necesar pentru elucidarea deplină a cazurilor documentate și că își dorește ca orice caz de corupție, în care sunt implicați angajați ai instituției, să ajungă în instanțele de judecată.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter