Eugenia Gușilov, directoarea Romania Energy Center, un think tank independent din România specializat în elaborarea studiilor pe domeniul energiei, a declarat, în cadrul Emisiunii „Impact Global” de la TVR Moldova, că prevenirea unei posibile catastrofe umanitare pe teritoriul Transnistriei depinde, în primul rând, de atitudinea și planurile Tiraspolului.
„Fie partea rusă pune la punct tranzitul prin Conducta Transbalcanică, în regim invers, lucrul ăsta se poate face și s-a mai făcut în anii trecuți. Fie acest lucru se poate face prin achiziții de gaze de pe bursă pentru Transnistria. Tiraspolul trebuie să fie pregătit să plătească prețul pieței. Numai putem vorbi despre un preț subvenționat”, a spus Eugenia Gușilov
În plus, dacă nu se găsește posibilitatea de transportare a gazelor prin Gazoductul Transbalcanic, spre Transnistria, a afirmat experta, ar mai fi o variantă să treacă Cuciurganul pe combustibilul alternativ. Moldgres poate să funcționeze pe păcură și pe cărbune.
Recent, Tiraspolul a elaborat un plan de acțiuni menite să atenueze problemele pe care le-ar putea provoca lipsa gazelor în stânga Nistrului.
„În lipsa gazului, va fi lansată în regim de urgență generarea de energie electrică pe cărbune. Volumul producției de energie electrică din cărbune este limitat, desigur, și va fi de natură exclusiv umanitară”, a spus pretinsul ministru al dezvoltării economice de la Tirapol, Serghei Obolonik, recent, într-o ședință a așa-zisului executiv. El a precizat că, în cazul unui scenariu sumbru, în decursul a 50 de zile, se va produce energie electrică pentru necesități umanitare și pentru întreprinderile care asigură securitatea alimentară în Transnistria.
Pe 1 ianuarie 2025, expiră acordul dintre Ucraina și Rusia cu privire la tranzitul gazelor rusești spre statele europene, inclusiv spre Transnistria. În asemenea condiții, regiunea transnistreană riscă să rămână fără gaze, iar Republica Moldova va fi obligată să achiziționeze energie electrică de pe piața europeană, la prețuri mult mai mari.
Problema principală pentru Republica Moldova constă în faptul că este conectată cu România printr-o singură linie electrică, ce tranversează spațiul ucrainean. În condițiile bombardamentelor rusești, această linie poate să iasă din funcțiune, iar Moldova – să rămână pentru perioade scurte, atât cât durează reparațiile, fără electricitate.
Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos: