Eugenia Gușilov, directoarea Romania Energy Center (ROEC), este de părere că, în prezent, nu există interes din partea Federației Ruse pentru a prezerva, păstra sau extinde tranzitul de gaze către regiunea transnistreană prin culoarul ucrainean. Iar acest lucru, potrivit ei, a fost demonstrat de întețirea atacurilor asupra infrastructurei energetice din Ucraina din această săptămână.
„Vorbim despre toate: capacitatea insuficientă de conectare dintre R. Moldova și România, stat membru al UE, pentru că dacă ne uităm și comparăm câte linii electrice leagă R. Moldova de Ucraina sunt mult mai multe decât cele ce leagă R. Moldova de România. Este și o problemă politică în care, poate, cu Gazpromul te-ai mai fi înțeles pentru prelungirea tranzitului prin culoarul ucrainean. Problema este că Gazpromul, în momentul de față, nu mai contează, pentru că nu Gazpromul decide ce se va întâmpla, decizia este luată la Kremlin și la Kremlin prioritatea este cum să distrugă Ucraina și s-a văzut întețirea atacurilor pe infrastructura energetică. Știm că era atacată și până acum infrastructura de electricitate, dar mult mai intens a fost vizată infrastructura de gaz, ceea ce înseamnă că rușilor nu le mai pasă. Practic, nu au niciun interes, e vorba de un interes politic de a prezerva culoarul ucrainean. Vor să îl distrugă, practic. În momentul de față este mult mai clar decât acum o săptămână că, din punct, de vedere politic, nu există interes din partea Federației Ruse pentru a prezerva, păstra sau extinde tranzitul prin culoarul ucrainean. Peste 80 la sută sunt sigură că nu va mai veni gazul prin culoarul ucrainean în ianuarie. Timp nu mai este suficient pentru a fi rezolvată această problemă. Ce are R. Moldova? Are susținerea României în această situație. Însă, mă tem, chiar și în condițiile în care România ar face tot ceea ce ține de ea, s-ar putea să nu fie suficient și va fi nevoie ca o parte dintre consumatori să-și raționalizeze consumul.”, a spus Eugenia Gușilov, directoarea Romania Energy Center.
Pe 1 ianuarie 2025, expiră contractul de tranzit al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, iar Gazprom refuză să transporte gaze în regiunea transnistreană prin Gazoductul Transbalcanic, condiționând acest lucru cu o pretinsă datorie a malului drept al Nistrului, în valoare de 709 milioane de dolari. Astfel, sunt puse sub semnul întrebării perspectivele aprovizionării populației de pe malul stâng al Nistrului cu resurse energetice.
Pe moment, capacitatea de import a energiei electrice în R. Moldova este limitată la 315 MW prin interconexiunea cu România, insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf. Vulnerabilitatea este accentuată de faptul că linia electrică de interconectare Isaccea - Vulcănești - Moldgres - Chișinău traversează teritoriul Ucrainei, ceea ce o face susceptibilă la întreruperi în cazul unor noi atacuri asupra infrastructurii energetice din țara vecină.
Totodată, în lipsa gazelor naturale de la Gazprom, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) nu va putea asigura producția necesară de energie electrică în aceleași condiții. Astfel, chiar și în condițiile în care va fi acoperit deficitul creat de energie electrică pe întreg teritoriul republicii, prețul acesteia va fi afectat semnificativ mai ales pentru locuitorii din stânga Nistrului.
Republica Moldova s-a confruntat în toamna anului 2022 cu una dintre cele mai severe crize energetice, cauzată de bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina.