Actualitate

De luni, în R. Moldova va fi instituită stare de urgență în energie. „Gazul și electricitatea fără bani a fost o momeală pentru cei din stânga Nistrului”

De luni, în R. Moldova va fi instituită stare de urgență în energie. „Gazul și electricitatea fără bani a fost o momeală pentru cei din stânga Nistrului”

De luni,16 decembrie, în Republica Moldova va fi instituită starea de urgență în energie, pe o perioadă de 60 de zile. Hotărârea a fost aprobată de Parlamentul de la Chişinău după miezul nopţii. Solicitarea a fost făcută de premierul Dorin Recean care a explicat că oprirea livrării gazelor în regiunea transnistreană ar putea genera o criză umanitară. Mai mult, pot apărea şi riscuri privind iar stabilitatea sectorului energetic de pe malul drept al Nistrului.

Prim-ministrul Dorin Recean a precizat că instituirea stării de urgență va uşura luarea unor măsuri necesare, cum ar fi utilizarea coridoarelor verzi pentru ajutoare umanitare, echipamente și utilaje.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Pentru instituirea coridoarelor verzi pentru un regim simplificat de evacuare a cetăţenilor străini sau a celor fără cetăţenie. De exemplu dacă au doar documente emise de autoritatea nerecunsocută din stânga Nistrului. Împreună cu membrii familiilor lor, a bunurilor materiale şia valorilor mobiliare. Legea la serviciile de plată şi monedă electronica pentru impunerea obligaţiei pozitive de impunere a plăţilor pentru cetăţenii şi companiile de stânga Nistrului, care nu au înregistrările corespunzătoare în dreapta Nistrului

Şeful Guvernului a precizat că malul drept al Nistrului are asigurat gazul necesar pentru tot sezonul rece, dar consumatorii de pe malul stâng rămân în continuare dependenţi de Gazprom.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Gazul fără bani, electricitatea fără bani a fost o momeală pentru cei din stânga Nistrului. Ceea ce am solicitat noi este ca şi mandat este aplicarea instrumentelor speciale pentru ca firmele şi cetăţenii din stânga Nistrului să poată să plătească pentru energia consumată. Exact aşa cum o fac cei din dreapta Nistrului.

Pe de altă parte, unii experţi de la Chişinuă susţin că instituirea stării de urgenţă putea fi evitată dacă instituțiile responsabile din sectorul energetic ar fi conlucrat mai eficient.

VIOREL GÎRBU expert economic: Toţi acei factori de decizie responsabili în domeniu nu şi-au coordonat activităţile, nu au comunicat suficient de bine şi, într-un final, nu şi-au realizat atribuțiunile privind achiziţia de gaze naturale. Totuşi, situaţia în care se află Republica Moldova trebuie văzută într-un context un pic mai larg. Context de lungă durată, care face referire la starea sistemului energetic în ansamblu şi aici situaţia este un pic mai prostă, iar schimbările la acest capitol nu pot fi realizate într-o perioadă scurtă de timp.

În lipsa curentului produs de centrala de la Cuciurgan, aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova va fi asigurată din rețeaua europeană ENTSO-E, în special, din România. La scurt timp, după decizia luată de Parlament privind starea de urgenţă, a reacţionat şi ministrul Energiei de peste Prut.

CARTON:

MINISTRUL ENERGIEI DIN ROMÂNIA, SEBASTIAN BURDUJA:

"Frații noștri de peste Prut au nevoie de ajutorul României, în fața presiunilor imense pe care Rusia le pune în ceea ce privește accesul la energie. Deja am declanșat un plan de acțiune comun, pentru a evita surprizele:
1. Dialog între companiile românești și moldovenești pentru achiziție de energie electrică, în caz de necesitate, pe baze comerciale.
2. Identificarea soluțiilor tehnice pentru alimentarea cu energie electrică prin liniile deja existente, inclusiv liniile de 110 kV. care trec Prutul.
3. Prioritizarea accesului Republicii Moldova la gazele stocate în România, dacă va exista o criză peste Prut, în limitele disponibilului, după asigurarea consumului intern".

Potrivit Executivului de la Chişinău, Gazprom are obligația de a asigura livrarea gazelor naturale până la graniţa Republicii Moldova până pe 30 septembrie 2026. Contractul actual prevede livrarea a cel puțin 5,7 milioane de metri cubi de gaze lunar în stânga Nistrului.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter