Citricele, fructele care pe mulţi dintre noi ne duc cu gândul la sărbătorile de iarnă, sunt la mare căutare în această perioadă în pieţele din Republica Moldova. Cumpărătorii au la dispoziţie un sortiment vast din ţări precum Turcia, Georgia sau Azerbaidjan. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor îi îndeamnă pe oameni să fie atenţi de unde cumpără citricele şi să le consume responsabil.
MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Cele mai căutate fructe în această perioadă sunt lămâile şi portocalele. Atât pentru un kilogram de lămâie, cât şi pentru un kilogram de portocale, oamenii trebuie să scoată din buzunare aproximativ 30 de lei”.
Comercianţii spun că preţurile au mai scăzut în această perioadă şi sunt accesibile. Iar oamenii profită şi cumpără mai mult.
„Chiar am luat pomelo acuma. Ştim că este sezonul şi profităm de ocazie. Portocale, banane. -Le consumaţi mai mult în această perioadă.. -Da, consumăm vara autohtone, iar acum de acestea de import. Curma ne place, mandarine, portocale exact ceea ce trebuie să mâncăm, de acestea mai vitaminoase. Cam în fiecare zi, nu mult, dar pentru mine aşa puţin, să simt că am mâncat. Cumpărăm de toate şi mere şi portocale şi mandarine. De toate câte puţin. -Cum vise par preţurile.. -Preţurile sunt bune, salariile sunt mici”.
NASIMI DASRDAMIROV, comerciant: „Cei mai mulţi cumpără kaki şi mandarine. Avem fructe de calitate, bune, aduse din Azerbaidjan, Georgia, Turcia. Rodii avem de o calitate bună, după cum vedeţi. Oamenii sunt mulţumiţi de preţuri, aici nu e scump. Acum în weekend sunt foarte mulţi oameni şi cumpără în cantităţi mai mari”.
Pentru import, toate loturile de citrice trebuie să fie însoţite de documente ce arată că sunt sigure pentru consum, iar reziduurile de pesticide sunt un indicator important ce trebuie luat în calcul. Pe parcursul anului 2024, ANSA a prelevat 76 probe din loturi de citrice aduse din străinătate, iar în niciuna dintre ele nu au fost depistate neconformităţi. Specialiştii în siguranţa alimentară au şi câteva sfaturi pentru consumatori:
RECOMANDĂRI ANSA 1. Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de Agenție. 2. Atenție la aspectul fructelor: să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț. 3. Verificați marcajul produselor la raft. 4. Consumatorii au dreptul să solicite de la vânzători documentele ce confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare. 5. Spălați bine citricele înainte de consum.
Datele ANSA arată că, în anul 2023, în Republica Moldova au ajuns peste 30 de mii de tone de citrice, iar în prima jumătate a anului 2024 aproximativ 18 mii de tone.