În Republica Moldova se înregistrează o creștere rapidă a numărului de plăți cu cardul și a comerțului online. O analiză făcută de expertul în politici economice Veaceslav Ioniță arată că, doar în trimestrul al treilea al acestui an, s-au făcut astfel de tranzacții în valoare de 190 de miliarde de lei, de cinci ori mai mult decât acum zece ani. Astfel, în 2026, în Republica Moldova, plata cu cardul ar putea fi dominantă.
Veaceaslav Ioniță spune că locuitorii Republicii Moldova au transformat destul de rapid cardul în mijlocul de bază cu care fac cheltuielile. Cifrele arată că, aproape o treime din toate plățile se fac utilizând cardul.
VEACESLAV IONIȚĂ expert economic, IDIS Viitorul: „Cardurile bancare, volumul total de tranzacții a ajuns la 190 mld lei, ceea ce este impunător, pana în 2015 la noi cardurile bancare nu prea erau utilizate 40 mld lei. 2.00-2.09 190 mld lei, asta inseamnă moldovenii care achită cu cardul aici în RM, moldovenii care cheltuie peste hotare si străinii care cheltuie în RM.”
Tot mai putine tranzacţii se fac cu ajutorul banilor cash.
VEACESLAV IONIȚĂ expert economic, IDIS Viitorul: „Până în 2010, 97% din banii de pe card erau imediat scoși din bancomate. Oamenii primeau salariul, fugeau repede la bancomat, ele ra casria întreprinderii, doar 2% păstrau pe card. În 2020 am ajuns la 23%, anul trecut la 38%, cred terminăm anul cu 40%”.
În trimestrul al treilea al anului 2024, basarabenii au achitat cu cardul cumpărături de 55 de miliarde de lei. Veaceslav Ionită crede că, din 2026, în Republica Moldova, astfel de plăţi vor fi dominante pe piaţă.
NATALIA CHICU jurnalist TVR MOLDOVA: „Potrivit analizei, cele mai multe plăți online, cetățenii R. Moldova le fac pentru plata serviciilor – 16,1 miliarde de lei, pentru a cumpăra bunuri din țară, 3,1 miliarde lei, și pentru achiziții de peste hotare, 8,8 miliarde de lei”.
PLĂȚI ON-LINE DUPĂ DESTINAȚIA LOR, TRIMESTRUL III 2024 Cumpărături din R. Moldova 3,1 mld. lei Cumpărături de peste hotare 8,8 mld. lei Plăți servicii/banking 16,1 mld. lei
„Este mai convenabil, desigur, pentru că cash-ul sunt mișcări adăugătoare, dar cu cardul este cumva mai simplu. 00.33-00.46 Pentru servicii, căci acum totul este digitalizat în mare parte și pentru cumpărături online, foarte multe chestii. E mult mai convenabil așa, decât să te duci fizic să achiți, chiar și acele comunale. Sunt conștientă că e mai ușor să folosești cardul, dar pentru mine este mai plăcut când în portmoneu mai foșnește ceva. Cardurile de reducere le folosesc , dar oricum il am salarial îl am. Se achită online, e ușor, dar pentru mine este un moment de comunicare, de a ieși din confortul zilnic, de singurătate. Cu toate că colegele mele, rudele cumpără online, primesc pachete, dar eu așa prefer. Serviciile comunale le achit cu cardul, prin internet banking iar restul cash. E mai comod clar cu cardul, e mai repede, decât să te duci să plătești comunalele, să stai în rând, poți să stai acasă să achiți în 3 secunde”.
Creșterea achizițiilor online de peste hotare înseamnă și o creștere a numărului de colete ajunse în ţară - de la 381 mii, în 2022, la 800 mii, în 2023. Iar în 2024, au fost peste 1,2 milioane de colete externe.