Extern

Volodimir Zelenski, întrevedere în nordul Italiei cu șefa executivului de la Roma, Giorgia Meloni. Armele necesare apărării Ucrainei, principalul punct de discuție

post-img
imagine simbol
Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut sâmbătă o întrevedere cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni, la Cernobbio, în nordul Italiei, a anunţat preşedinţia Consiliului italian, informează AFP, potrivit Agerpres.

ZFR

Această întrevedere a avut loc în marja forumului economic The European House-Ambrosetti, care a început vineri, pe malul lacului Como, forum la care a participat și prim-ministrul ungar Viktor Orban, a cărui ţară exercită preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

După o vizită în Germania, unde a participat la reuniunea susţinătorilor internaţionali ai Kievului şi unde a avut o întrevedere cu cancelarul federal german Olaf Scholz, Zelenski a sosit vineri seara la Cernobbio, pentru a pleda cauza Ucrainei.

Kievul le cere aliaţilor săi mai multe arme şi ridicarea restricţiilor, pentru a-i permite să lovească în adâncul teritoriului rus ţinte militare considerate „legitime”, precum baze aeriene de unde decolează avioanele ce bombardează Ucraina.

Italia susţine sancţiunile împotriva Moscovei şi furnizează arme Kievului, însă se opune totuşi utilizării lor în afara teritoriului ucrainean, spre deosebire de majoritatea ţărilor europene.

În faţa participanţilor la forumul economic, un fel de mini-Davos, Zelenski a susţinut că „Italia face tot ce poate pentru a se ajunge la pace, noi nu-i cerem nimic mai mult decât ceea ce ea face deja”.

ZFR

Întrevederea dintre Giorgia Meloni şi Volodimir Zelenski ar trebui să-i permită acesteia să îl asigure pe preşedintele ucrainean de sprijinul său ferm, într-un moment în care unul dintre partenerii coaliţiei sale de dreapta şi de extremă dreapta, Matteo Salvini, se opune categoric oricărei incursiuni a Kievului în teritoriul rus.

La baza aeriană americană Ramstein din Germania, Zelenski a reiterat vineri cererea sa de a putea utiliza armele cu rază de acţiune lungă furnizate de aliaţii săi „nu doar pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci şi pe teritoriul rus”.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter