Actualitate

Maia Sandu: Scumpirea energiei electrice, un scenariu iminent. S-ar putea să avem întreruperi de curent electric

post-img
captură foto

„O să avem curent electric, încălzire, gaze naturale. Sunt sigură că vom trece cu bine și de această iarnă și tare sper că această iarnă va fi ultima în care suntem șantajați energetic”, spune președinta Maia Sandu.

Ea admite că prețul la energia electrică ar putea crește începând cu 1 ianuarie 2025 și că vor exista întreruperi de energie electrică.

„În această iarnă pentru consumul de gaze nu vom plăti mai mult decât iarna trecută. Cei care vă povestesc că știu care vor fi prețurile peste o lună sau două  nu vă spun adevărul. Prețurile la gaze în ultimii trei ani au fost foarte volatile. Întrebarea este pe costul energiei electrice pentru că aici dacă se declanșează această criză energetică de la 1 ianuarie, este foarte clar că prețul la curentul electric va crește. S-ar putea să avem întreruperi de curent electric pentru că chiar dacă noi am făcut foarte mult pentru a grăbi construcția de linii de tensiune înaltă care să ne unească cu piața românească acestea vor fi gata doar la sfârșitul anului 2025, prima linie și următoarele până în 2028, iar acum putem să cumpărăm curent pe piața europeană prin Ucraina. De fiecare dată când Rusia bombardează rețele de electricitate ale Ucrainei asta ne va afecta și pe noi în momentul în care nu vom mai putea cumpăra energie din regiunea transnistreană. Pe gaze naturale avem alternative și pe energia electrică urmează să avem alternativa până la sfârșitul anului 2025”, a spus Maia Sandu.

Totodată, președinta R. Moldova a îndemnat cetățenii să economisească resursele energetice.

„Cred că noi toți trebuie să facem față acestei crize energetice. Trebuie, în primul rând să economisim și să cătăm aceste mijloace prin care putem să economisim, începând de la curentul electric, la instituțiile publice care trebuie să se asigure că nu e foarte cald în încăperi. Să ne amintim că banii statului sunt banii noștri și, respectiv, să avem o atitudine foarte grijulie cu banii statului. Resursele energetice nu vor fi ieftine. R. Moldova nu are resurse de gaze naturale, petrol. Noi am început să investim în resurse regenerabile, dar asta nu va produce rezultate imediate. Eficiența energetică nu este doar o noțiune abstractă, este o noțiune pe care cu toții trebuie să o însușim. Noi o să ne putem să ne reducem cheltuielile pentru energie doar dacă vom învăța să economisim și să folosim judicios aceste lucruri. Trebuie să facem cu toții un efort să economisim, să ne gândim și pe termen mediu ce putem să facem ca să reducem cheltuielile. Oricine ar fi responsabil de această criză nu are cum să o rezolve dacă noi cu toții nu vom demonstra responsabilitate și unitate”, a spus Maia Sandu. 

Președinta a menționat că Guvernul urmează să vină cu soluții pentru cetățenii R. Moldova din stânga Nistrului, în condițiile când Gazprom nu își va onora obligațiunile contractuale. 

„Se pare că nu există responsabilitate din partea Gazprom. Indiferent de soarta contractului dintre Ucraina si Federația Rusă, este un contract între Moldovagaz si Gazprom ce trebuie respectat. Gazele naturale pot fi cumpărate de pe piață, dar problema e capacitatea de achitare a celor din stânga Nistrului. Nu se caută soluții pentru capacitatea de cumpărare, Guvernul va ajuta, dar e clar că malul stâng trebuie să plătească pentru acest consum. Sarcina noastră e să ne asigurăm că toată lumea are încălzire, gaze naturale, energie electrică”, a spus Maia Sandu.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter