TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc joi, pe 24 aprilie.
Kaja Kallas dezminte: Cavcaliuc nu a fost scos de pe lista de sancțiuni a UE
Înalta Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas, aflată într-o vizită la Chişinău, a dezmințit faptul că fugarul Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa, ar fi fost scos din lista de sancțiuni a UE. „Această persoană nu a fost scoasă din lista de sancțiuni. Lista de sancțiuni rămâne în vigoare în continuare. Nu au intervenit schimbări. Acest lucru demonstrează că astfel de dezinformări parvin din diferite surse și trebuie să oferim sprijin în continuare ca să demontăm această dezinformare”, a declarat șefa diplomației UE, Kaja Kallas, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău.
Va adera R. Moldova la UE în 2028? Răspunsul vicepreședintei Comisiei Europene
Termenul de aderarea a Republicii Moldova la Uniunea europeană depinde de Chișinău și de progresele pe care autoritățile urmează să le înregistreze. Despre aceasta a vorbit vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, într-un interviu pentru Radio Moldova. Autoritățile de la Chișinău au anunțat 2028 drept anul în care Republica Moldova ar putea adera în mod oficial la UE. Totuși, acest termen depinde în mare parte de Chișinău, dar și de UE, spune Kaja Kallas. „Aici există două aspecte. Desigur, primul, ce trebuie să facă R. Moldova. Și aici vorbim despre toate reformele și toți pașii pe care trebuie să-i întreprindeți în procesul de aderare. Acest lucru depinde foarte mult de dvs., de guvernul vostru, în ce mod se vor desfășura aceste reforme”.
Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea hotărârii CCR privind anularea alegerilor din 2024
Un judecător de la Curtea de Apel Ploieşti a admis o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii Curții Constituționale a României din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale. Decizia poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, scrie TVR Info.ro. Apelul va fi judecat de Înalta Curte de Justiție și Casație, care, pe 17 ianuarie, a respins definitiv cererea lui Călin Georgescu vizând reluarea turului al alegerilor prezidențiale. Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României și a dispus reluarea scrutinului în integralitate.
România: Judecătorul care a suspendat decizia CCR va fi verificat disciplinar
Inspecţia Judiciară va efectua verificări cu privire la săvârşirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul de la Curtea de Apel Ploieşti care a admis, joi, cererea de suspendare a hotărârii CCR prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale, informează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din România. „Secţia pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la săvârşirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul care a soluţionat cauza. Măsura dispusă are în vedere faptul că în aproximativ 30 de alte cauze identice soluţionate de curţile de apel din ţară soluţiile pronunţate au fost de respingere a acţiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens”, se precizează într-o informare transmisă de CSM, potrivit Agerpres.
UE oferă 60 mil. de euro pentru consolidarea apărării R. Moldova. 20 de mil, pentru apărarea aeriană
Uniunea Europeană oferă un nou ajutor de 60 de milioane de euro pentru consolidarea apărării Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, aflată într-o vizită la Chişinău. Din aceşti bani, potrivit declaraţiilor ministrului Apărării, 20 de milioane sunt destinate consolidării apărării aeriene a statului. Astăzi, Kala Kallas a inspectat, împreună cu alţi oficiali, echipamentele de protecţie civilă şi militară oferite de UE. Acest centru mobil de comandă, donat de UE a fost folosit cu succes pentru localizarea fetiţei de zece ani care s-a rătăcit într-o pădure din Străşeni în timpul unei competiţii sportive. Datorită echipamentului, minora a fost găsită mai repede.
/VIDEO/ Construcția centurii Chișinăului, departe de finalizare
Construcţia centurii Chișinăului, începută acum peste un deceniu, bate pasul pe loc. În timp ce primul sector a fost dat în exploatare acum doi ani, restul şoselei rămâne, deocamdată, doar pe hârtie. Ministerul Infrastructurii spune că lucrările s-au scumpit considerabil în ultimii ani, iar sursele de finanțare sunt tot mai greu de găsit. De aceea, autorităţile estimează că proiectul va fi definitivat abia în 2032, doi ani mai târziu decât şi-au propus iniţial. Au durat mai bine de şapte ani lucrările la primul sector al şoselei datorită căreia ar putea să scadă traficul rutier în capitala Republicii Moldova. O altă problemă la care Guvernul trebuie să găsească soluţii se referă la exproprierea terenurilor. Proiectul prevede extinderea centurii la două benzi de circulație pe sens, însă pe marginea drumului sunt numeroase depozite și terenuri private.
Rusia introduce în legislație conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic”
Înainte de 9 mai, Rusia introduce legislație conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic” comis în Marele Război Patriotic, cum definește Federația Rusă cel de-Al Doilea Război Mondial. Deputații Dumei de Stat din Rusia au adoptat în a treia lectură o lege în acest sens, iar Putin a promulgat-o. Legea reglementează atât păstrarea memoriei victimelor acelui genocid cât și securitatea și întreținerea mormintelor acestor victime, precum și construirea de monumente și organizarea de ceremonii comemorative. Totodată, legea stabilește un mecanism de căutare a locurilor de înhumare și a gropilor comune pentru a aduce victimelor omagiul meritat. Totodată, președintele Putin a promulgat amendamente legislative ce înăspresc măsurile contra persoanelor considerate „agenți străini”.