Gest de generozitate faţă de bătrânii neajutoraţi din comuna Pepeni, raionul Sîngerei. Ei primesc acum un prânz cald, cu sprijinul autorităților publice locale, al unor antreprenori şi al diasporei. Asta după ce în localitate a fost înființată o cantină socială, care distribuie de mai multe ori pe săptămână mese calde celor care nu au posibilitatea să-și gătească.
Pentru cei 20 de beneficiari ai cantinei, acest ajutor este de nepreţuit.
„Ne aduce şi o păstrăm şi avem proaspăt. Mâncare e coaptă, e bună şi nu ducem foame. Badaproste!”
„Sunt persoane care au pe cineva alături de ele, dar sunt și altele care nu au pe nimeni. Uneori, mergem și o întrebăm ce a mâncat, iar ea ne răspunde: Zahăr cu pâine și apă.”
Prânzurile calde sunt oferite gratuit beneficiarilor de două ori pe săptămână.
ALA GHIMPU, bucătar, cantina socială din Pepeni: Astăzi le-am pregătit o zeamă cu tăieţei de casă şi pilaf cu carne. Vin cu o inimă foarte bună, ca să îi fac pe cei mai trişti ca noi, să fie şi ei oleacă mai bucuroşi şi să aibă un prânz cald.
MARIANA ANDRIUŢA, asistent social comunitar, comuna Pepeni: Beneficiarii acestui program sunt pensionarii pentru limita de vârstă, persoane încadrate în grad de dizabilitate şi persoanele aflate în dificultate. Obiectivul principal este ca să menţinem acest serviciu şi să-l dezvoltăm ca la cât mai mulţi beneficiari să le putem oferi acest prânz.
Cantina socială a fost înființată la inițiativa autorităților publice locale și este susținută de antreprenori autohtoni, dar şi de localnici plecaţi în străinătate.
OLEG CERNEI, primar, comuna Pepeni: Noi anul acesta am preconizat 13 mii de lei în buget. Acum am luat legătura şi cu Diaconia, fiindcă ei tot au cantina socială şi ei au un fel de bancă pentru produse alimentare şi vrem să intrăm într-un circuit, în program şi vrem să extindem lista de beneficiari. Mă bucur că oamenii au fost receptivi şi aproape trei luni de zile am făcut bucate cu sursele venite de la donatori.
În Republica Moldova există peste 90 de cantine de ajutor social, unde vin, anual aproximativ 16 mii de persoane. Asociaţia Keystone Moldova spune că acest tip de serviciu are o acoperire teritorială limitată, cantinele sociale sunt distribuite inegal între raioane, iar în trei raioane nu există nicio astfel de facilitate. În municipiul Chișinău sunt concentrate zece cantine sociale.
REPORTERI: T. CHETRARI, G. SULEAC
Imagine: D. Spătaru, R. Bahnă