Actualitate

/VIDEO/ Construcția centurii Chișinăului, departe de finalizare

Centura Chișinăului, departe de finalizare

Construcţia centurii Chișinăului, începută acum peste un deceniu, bate pasul pe loc. În timp ce primul sector a fost dat în exploatare acum doi ani, restul şoselei rămâne, deocamdată, doar pe hârtie. Ministerul Infrastructurii spune că lucrările s-au scumpit considerabil în ultimii ani, iar sursele de finanțare sunt tot mai greu de găsit. De aceea, autorităţile estimează că proiectul va fi definitivat abia în 2032, doi ani mai târziu decât şi-au propus iniţial.

Au durat mai bine de şapte ani lucrările la primul sector al şoselei datorită căreia ar putea să scadă traficul rutier în capitala Republicii Moldova.

NADIA MIHUŢĂ, jurnalist TVR MOLDOVA: Ne aflăm pe primul și, deocamdată, singurul sector din cele şase ale centurii Chișinăului care a fost dat în exploatare. Este vorba despre o porțiune de peste 6 kilometri care a fost finalizată în 2023. Restul centurii rămâne însă în faza de plan – și abia în 2027 ar putea începe construcția celui de-al doilea segment.

Pentru sectorul trei, autorităţile sunt abia la etapa studiului de fezabilitate, iar pentru porţiunile patru, cinci şi şase consiliul tehnic urmează să aprobe studiile de prefezabilitate. Autorităţile vor ca până la sfârşitul acestui an să realizeze şi studiile de fezabilitate.

NICOLAI MÎNDRA, secretar de stat, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: Dat fiind faptul că o parte mare din aceste contracte sunt construcţii noi şi construcţii în apropierea Chişinăului aici terenurile sunt foarte scumpe. Costul la moment nu este posibil de determinat exact, dar este vorba de peste 200 de milioane de euro  pentru sectorul patru, cinci şi şase. Sectorul doi şi trei, valoarea lor estimativă este de circa 100 de milioane de euro.

Ministerul Infrastructurii spune că prețurile au crescut semnificativ în utlimii ani, iar costurile proiectului depăşesc acum cu mult cele peste 300 de milioane de euro planificate anterior. Pentru ca întreaga centură să fie terminată, autoritățile caută noi surse de finanţare la Banca Europeană de Investiții.

NICOLAI MÎNDRA, secretar de stat, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: Finanţarea pentru sectorul doi deja Republica Moldova o deţine. Acest sector va fi finanţat de BERD, din ultimul credit semnat cu R. Molsova în 2022. Sectorul trei patru, cinci şi şase la moment sunt discuţii cu Banca Europeană de Investiţii. Acum pot estima această lucrare de circa 80 de km care au mai rămas de executat să luăm preţurile din România, pentru un profil de autostradă licitaţia costă circa 10 milioane pentru un km.

O altă problemă la care Guvernul trebuie să găsească soluţii se referă la exproprierea terenurilor. Proiectul prevede extinderea centurii la două benzi de circulație pe sens, însă pe marginea drumului sunt numeroase depozite și terenuri private. Executivul trebuie să identifice o soluție pentru a compensa proprietarii, ceea ce ar putea întârzia și mai mult lucrările. Drumul de ocolire a oraşului Chişinău are 90 de kilometri, iar construcţia lui a fost anunţată încă în 2012. De atunci şi până acum, miniştrii transporturilor au dat noi şi noi termene de finalizare, care au fost respectate niciodată.

REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ
Imagine: Eugen Picicur

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor