Actualitate

Primăria Chișinău, reclamată în arbitraj internațional: Suspiciuni și acuzații

Primăria Chișinău, reclamată în arbitraj internațional

Primăria Chișinău riscă să piardă 66 milioane de euro după ce un agent economic a anunțat că o va da în arbitraj internațional pentru că nu și-ar fi îndeplinit obligațiile contractuale. Firma s-a angajat să amenajeze stațiile de așteptare din transportul public în schimbul amplasării gratuite a dispozitivelor publicitare. Conducerea Primăriei spune că subiectul e politizat și nu recunoaște prejudiciul de 66 milioane de euro. Consilierii PAS, Platforma DA și chiar PSRM spun că această situație ridică multe semne de întrebare și că acest caz trebuie anchetat de organele de drept.


Contractul public-privat a fost semnat în 2007. Compania care a început  lucrările de reparație a stațiilor de transport public a fost preluată de o altă firmă, iar contractul a fost prelungit. Aceasta susține că și-a îndeplinit obligațiile contractuale și a construi 301 stații de așteptare, dar primăria nu a oferit cele peste 1500 de dispozitive publicitare promise. 

În 2022, agentul economic a solicitat primăriei Chișinău îndeplinirea obligațiilor contractuale. Deși era gata un proiect de împăcare, cazul nu a fost soluționat. Ieri, consilierii municipali au primit o notă informativă de la Direcția Juridică a Primăriei prin care sunt informați că agentul economic solicită, în cadrul arbitrajului, recuperarea costurilor aferente. Despăgubirile cerute de companie se ridică 66 milioane de euro, echivalentul a 1,3 miliarde de lei.


VICTOR CHIRONDA, consilier Platforma DA în CMC: Încă din noiembrie anul trecut a fost primită prima scrisoarea. Dar noi acum ne trezim pe 22 aprilie, în ultima zi cu faptul că consilierii sunt informați de acest lucru. Primarul nu-i deajuns că-și depășește atribuțiile dar ascunde informația de consilieri. Și riscăm să ne trezim cu o decizie a instanței care pur și simplu va prejudicial bugetul orașului cu o sumă care depășește orice fantezie. 66 mil. euro reprezintă bugetul investițional al orașului pe mulți ani înainte.

Consilierii PAS au solicitat convocarea de urgență a Consiliului Municipal Chișinău și au depus un denunț la CNA.

DUMITRU IVANOV, consilier PAS în CMC: Suspiciunile sunt multe: de la cum a  fost întocmit acest contrat, cum a  fost semnat și cum această companie a ajuns să solicite acest prejudiciu enorm de la mun. Chișinău. Noi încă am bătut alarma anul trecut, când Primăria  a primit o notificare, cerere prealabilă, în numele primarului, în care s-a invocate prima data acest prejudiciu enorm. Am depus toate solicitările necesare la CNA ca să investigheze cum s-a ajuns în general la situația curentă.  

 Și consilierii PSRM spun că de acest caz trebuie să se ocupe organele competente.

ADRIAN LEBEDINSCHI președintele fracțiunii PSRM în CMC:

– Părerea mea e că aici organele de drept trebuie să cerceteze toate circumstanțele cum s-a ajuns la așa situație. Pentru că din ce văd eu, cineva intenționat a adus situația ca primăria să fie pusă în situația asta.
– Intenționat cineva din primărie, sau din afara Primăriei?
– Eu cred că posibilă să fie o înțelegere dintre cei din primărie, împreună cu cei din afara primăriei, pentru că straniu s-au schimbat fondatorii, a fost prelungit acest contract.


De cealaltă parte, consilierii MAN susțin că problema a fost politizată.

GRIGORE BEJENARU, consilier MAN: Problema asta e de mult, a fost discutată de Primărie are a venit cu soluții, și de fiecare data a fost lovită de politic. Nu a fost un consens unic să rezolvăm problema data.  Eu și fracțiunea noastră suntem deschiși pentru rezolvarea oricăror neînțelegeri, conflicte juridice pentru păstrarea banului public.

Conducerea Primăriei dă vina pe fosta administrație care ar fi lăsat cităm "foarte multe procese cu semne riscante pentru administrația locală" și că de-a lungul anilor subiectul a fost politizat.

COMUNICATUL PRIMĂRIEI CHIȘINĂU: Primăria în ultimii ani a întors mai multe datorii luate de administrația anterioară, acumulate la mai multe instituții din subordine... Acest subiect a fost foarte politizat de către consilieri, cu învinuiri personale către Primarul General, Ion Ceban, care nu are nici o implicare în acest subiect. Există un contract de parteneriat public-privat semnat în 2007 și obiectul contractului au fost pretinse ca fiind neexecutate în perioada 2007-2020. În ultimii ani s-au întreprins toate măsurile pentru a evita prejudicierea bugetului municipal. Totodată, compania este dispusă să negocieze o tranzacție de împăcare pentru a-și retrage pretențiile juridice în raport cu Primăria mun. Chișinău.

 Sunt suspiciuni că la mijloc ar exista interese personale între  cei implicați in acest caz.

ANDREI CURĂRARU expert WatchDog: Vin niște întrebări logice: de ce nu s-a oprit acest contract în ultimele două mandate ale dlui Ceban? Se discuta că acesta ar putea fi anulat pentru că primarul interimar care l-a semnat a făcut un abuz de serviciu? De ce nu s-a mers în arbitraj din partea Primăriei, care constata în public că acele condiții ale contractului nu au fost îndeplinite nici de Epamedia? De ce nu s-a ajuns să se contracteze măcar un avocat ca să reprezinte interesele cetățenilor Chișinăului?  Soluții ușoare acum nu sunt. Se va merge cel mai probabil în acest arbitraj, iarăși se vor cheltui banii cetățenilor Chișinăului.

Potrivit expertului, prejudiciul imputat primăriei Chișinău este enorm iar Procuratura Anticorupție și Curtea de Conturi trebuie să se autoseziseze în acest caz.

REPORTER: NATALIA CHICU
Imagine: Eugen Picicur

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor