Are 106 ani şi este singurul veteran de război din Armata Română, rămas în viaţă, din Republica Moldova. Supravieţuitor al deportărilor staliniste, el îşi petrece în linişte venerabila vârstă într-un sat la 60 de kilometri de Chişinău. De-a lungul vieţii, el a promovat neobosit idealul şi valorile româneşti. Cu ocazia Zilei Forţelor Terestre Române, marcată pe 23 aprilie, echipa TVR MOLDOVA i-a făcut o vizită şi i-a aflat povestea tulburătoare de viaţă.
Constantin Cojocaru s-a născut pe 2 februarie 1919, în familia intelectualilor Vasile şi Elena Cojocaru, în localitatea Drăgușenii Noi, în România Mare. A avut şase fraţi şi surori și doar doi au supravieţuit vremurilor vitrege. Cu smerenie, dragoste de ţară şi luciditate deplină, bărbatul, stabilit acum în satul Sofia, raionul Hânceşti, recunoaşte că se simte tot mai slăbit fizic, dar încearcă să se menţină în formă.
CONSTANTIN COJOCARU, veteran român de război: Constnatin Cojocaru are o poveste de viaţă tulburătoare. Deşi provine dintr-o familie de intelectuali şi visa să studieze, el a fost nevoit să renunţe la şcoală şi să muncească pentru a-şi întreţine familia. Păstrează vii amintirile din timpul României Mari. La vârsta de 23 de ani, în 1942, a luat parte la Al Doilea Război Mondial, ca radiotelegrafist în Armata Română.
CONSTANTIN COJOCARU, veteran român de război: Doi ani şi cinci luni am fost în Armata Română pe Frontul de Răsărit. În tot acest timp am fost pe teritoriul inamicului.
LUDMILA LOZAN fiică: La început, i-au ales, cei care au ureche muzicală, care au memorii foarte bune, să fie radio-telegrafisti. Deci el era... a fost el și încă unul din Basarabia, foarte buni. Și au fost foarte bine apreciaţi.
Datorită rezistenței sale şi credinţei în idealurile naţionale, Constantin Cojocaru a câştigat respectul tuturor camarazilor.
LUDMILA LOZAN fiică: Şi dânsul, știind limba rusă, el servea generalii cu informații, el asculta: ce vorbesc rușii, unde o să înainteze, unde o să atace, ce o să facă.
Constantin Cojocaru şi-a păstrat spiritul şi luciditatea interioară datorită disciplinei pe care a respectat-o de-a lungul vieţii. În anul Centenarului Marii Uniri, in 2018, a fost la Iaşi, la invitaţia autorităţilor române.
LUDMILA LOZAN fiică: Acum, când la 100 de ani a fost invitat la Iași, a mers, nu prea tare a văzut el departe, dar locurile pe unde au staționat ei înainte de 23 august la operația Iași-Chișinău, își amintea unde erau tancurile, acolo era un tancars dincolo. Amintiri din astea.
Constantin Cojocaru îşi aminteşte și vizita prințului moștenitor Mihai, viitorul rege al Romaniei. Era în 1935, atunci când Principele avea doar 13 ani și a vizitat pentru prima dată Basarabia. Tot atunci, viitorul Rege, a mers să vadă conacul Manuc Bey de la Hânceşti.
CONSTANTIN COJOCARU, veteran român de război: Păi, el când era Prinţ a fost la Hânceşti, atunci aveam 14 ani. El (n.r: Prinţul) născut în ”21.
LUDMILA LOZAN fiică: Părinții lui erau acolo prezenți cu animalele pe care îi creșteau în gospodărie și dânsul l-a pe regele Mihai și l-a văzut că i-a mângâiat iapa, i-a zis că e frumoasă. El avea un profund respect anume față de Regele Mihai, pentru că atât Regele Mihai, cât şi dânsul erau pasionaţi de automobile. Ei, avioane, dânsul nu putea avea, dar ambii erau pasionaţi şi aveau această tangenţă în această privinţă. Erau ataşati de automobile, dânsul a fost şofer, un şofer foarte bun, nu a avut accidente toată viaţa.
Încercările vieţii nu au încetat odată cu războiul. Pe 6 iulie 1949, a fost acuzat de regimul sovietic că ar fi fost "chiabur" şi a fost deportat în Siberia. Soţia sa, însărcinată cu prima lor fiică, a fost și ea arestată, în ianuarie 1950. Prima lor fiică, Ludmila Cojocaru, s-a născut în vagoanele îngheţate ce duceau spre gulag. Familia s-a reunit în Siberia.
LUDMILA LOZAN fiică: Pe urmă, după 9 luni de zile, cu ajutorul fraților care erau în România, prin ajutorul Crucii Roșei, făcând demersuri, i-au găsit.
Soţii Cojocaru revin pe plaiurile natale în 1958. Întors acasă, Constantin Cojocaru a fost șofer şi şi-a creat o gospodărie în sectorul Botanica din Chişinău.
LUDMILA LOZAN fiică: Deci, onestitatea, capacitatea de a munci de dimineață până seara, de a nu vedea niciodată ce face vecinul ce are vecinul. Și, niciun cap de ață, nici un creion în casă să nu fie adus de undeva, nici un măr.
Consntatin Cojocaru este cea mai vârstnică persoană din Republica Moldova, dar şi unicul veteran român de război rămas în viaţă. El mai are o singură dorinţă - reîntregirea României Mari.
CONSTANTIN COJOCARU, veteran român de război: Poate n-oi muri şi s-ar face Unirea. M-am născut în România Mare, vreau să mor tot în România Mare.
În 2024, Constantin Cojocaru a fost distins de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Crucea Naţională "Serviciul Credincios", clasa a III-a, cu însemn de pace, pentru miliari.
REPORTER: CARINA MULLER
Imagine: Andrei Daraban