Negocierile de pace, programate să aibă loc miercuri la Londra și care urmau să fie găzduite de ministrul britanic de externe David Lammy, au fost retrogradate la nivel de discuții oficiale și vor avea loc cu ușile închise pentru presă, transmite The Guardian.
Într-o declarație, Ministerul de Externe al Regatului Unit a precizat: „Întâlnirea de astăzi a miniștrilor de externe pentru discuțiile de pace privind Ucraina este amânată. Discuțiile la nivel oficial vor continua, însă acestea vor fi închise presei.”
Londra trebuia să fie miercuri gazda unor negocieri cruciale privind Ucraina.
Partenerii europeni sunt alături de trimișii Kievului, în întâmpinarea unor noi propuneri și ipoteze dure privind cererile Moscovei pentru oprirea invaziei. Potrivit mai multor surse de presă, Rusia a anunțat Washingtonul că ar fi dispusă să renunțe la pretențiile asupra unor părți din Ucraina pe care, de altfel, nici nu le ocupă.
Prețul ar fi greu și include concesii din partea Statelor Unite față de Moscova, precum recunoașterea anexării din 2014 a Peninsulei Crimeea, o ipoteză de neacceptat pentru Volodimir Zelenski, după cum el însuși a declarat.
Potrivit planului SUA, Rusia ar include astfel o încetare a focului de-a lungul liniilor de front existente, conform Financial Times. Un lucru pe care Ucraina a indicat că l-ar putea accepta, atâta timp cât nu ar trebui să recunoască ocupația rusă ca fiind permanentă sau legală, notează mass-media de la Londra.
Statele Unite îl trimit în ultimul moment în Marea Britanie pe emisarul special Keith Kellogg, nu pe secretarul de stat Marco Rubio, care este „foarte ocupat”.
Washingtonul cere, contracronometru, un răspuns la un cadru de pace care include, potrivit presei de peste Ocean, recunoașterea neoficială a controlului rusesc în aproape toate zonele ocupate în ultimii 3 ani.
În cadrul acestei propuneri, Statele Unite ar ridica sancțiunile impuse Rusiei din 2014 încoace. Ar fi returnată Ucrainei mica parte din Harkov ocupată de ruși.
Potrivit site-ului Axios, centrala nucleară Zaporojie ar fi considerată teritoriu ucrainean, dar ar fi operată de Statele Unite, iar energia electrică produsă aici ar fi furnizată atât Ucrainei, cât și Rusiei.
Mai mult, Ucraina NU va adera la NATO, conform surselor de la Washington, iar singurele garanții de securitate vor fi oferite de Coaliția de voință, printr-o „forță de reasigurare”, care NU va include Statele Unite.
Celălalt emisar special al lui Donald Trump, Steve Witkoff, va merge din nou în Rusia, săptămâna aceasta, pentru discuţii cu Vladimir Putin, a confirmat Casa Albă.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: „În ceea ce privește delegația noastră, aceasta are mandat pentru discutarea unei încetări necondiționate a focului sau a unei încetări parțiale a focului. Suntem pregătiți pentru această etapă. De asemenea, suntem pregătiți să declarăm că, după încetarea focului, suntem gata să ne așezăm la masă în orice format. Dacă rușii sunt pregătiți pentru o încetare completă a focului, atunci după o încetare completă a focului, cu o înțelegere a duratei acesteia, suntem pregătiți pentru orice format de negocieri cu ei. Orice format.”