Social

Agitație în magazine și piețe: Basarabenii pregătesc pomenile pentru Blajini

Basarabenii pregătesc pomenile pentru Blajini

Agitație mare în magazine și piețele basarabene înainte de Paștele Blajinilor. Cu sacoșele pline de prosoape, dulciuri sau veselă, oamenii se pregătesc să respecte tradiția și să dea de pomană in memoria celor decedați. Pentru mulți, aceste gesturi nu sunt doar obiceiuri, ci datorii de suflet.

Basarabenii s-au reîntors în piețe pentru o altă rundă de cumpărături, de data aceasta pentru Paștele Blajinilor. Cele mai aglomerate au fost tarabele cu prosoape și veselă.

„Se vând ştergarele de calitate mai înaltă, preţurile încep de la 15 lei în sus. Vânzările au crescut, poate chiar mai mult decât înainte.”

„Astăzi am vândut foarte multe boluri pentru salată,  câteva căni și coșulețe s-au vândut și ele. În principiu, mulțumim lui Dumnezeu, e destul de bine. Bolurile s-au scumpit cu cinci lei fiecare. Anul trecut erau 35 de lei, acum sunt 40 de lei.”

Sunt vânzări mari si la dulciuri, lumânări şi flori artificiale.

„Aşa, una micuţă de 100 de grame costă 20 de lei bucata. Ceva mai mare, de 300 de grame, este 40 de lei, iar colacul costă 11 lei. Noi avem aceşti colaci în fiecare zi.”

Pregătirile pentru Pastele Blajinilor înseamnă cheltuieli de sute sau chiar mii de lei.

„Ştiţi, vreo 2000 de lei deja i-am cheltuit, dar tot mă uit să mai iau câte ceva. Asta e obiceiul nostru, chiar dacă e un obicei moldovenesc. Ştergare diferite, cămaşă de noapte, cămaşă pentru bărbaţi, prosoape şi acum luăm din sticlă. Iar dulciurile sunt aparte.”

„Cam nu-mi permite bugetul să cheltui mult. Aşa, vreo mie şi jumătate de lei.  Pomene simple, cănuţe. Nu chiar ca la Soroca, acolo nu.”

„Pomene am cumpărat deja, acum mai iau ceva din fructe, legume, dulciuri.  După cum zicea mama, Dumnezeu să o ierte, principalul în pomană sunt ouăle roşii şi păsculiţa, faţa Domnului! Dar deja am trecut şi noi şi la veselă.”

Paștile Blajinilor este o sărbătoare religioasă, considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne. Sărbătorită cel mai mult in Republica Moldova, această sărbătoare are la bază pomenirea rudelor si prietenilor decedați. Credincioșii vizitează mormintele și dau de pomană. Deseori sunt excese iar mulți cred că ar trebui mai multă cumpătare.

„Am să mă gândesc să dau cuiva mai sărac. Deja ajunge să dăm unul altuia între neamuri, la vecini. Nu au nevoie. Eu singură am acasă atâtea farfurii de care nu am nevoie. Trebuie să schimbăm tradiţiile şi obiceiurile. Să ne dăm şi noi după europeni, după români.”


Şi preoții îndeamnă la cumpătare. Nu mesele pline sau pomenile scumpe contează, ci rugăciunea, aprinderea unei lumânări și pomenirea cu suflet a celor adormiți. Paștele Blajinilor va fi marcat pe 27 și 28 aprilie.

REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: Dumitru Lupu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor