Înainte de 9 mai, Rusia introduce legislație conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic” comis în Marele Război Patriotic, cum îl definește Federația Rusă pe cel de-Al Doilea Război Mondial. Deputații Dumei de Stat din Rusia au adoptat în a treia lectură o lege în acest sens, iar Putin a promulgat-o.
Legea reglementează atât păstrarea memoriei victimelor acelui genocid cât și securitatea și întreținerea mormintelor acestor victime, precum și construirea de monumente și organizarea de ceremonii comemorative. Totodată, legea stabilește un mecanism de căutare a locurilor de înhumare și a gropilor comune pentru a aduce victimelor omagiul meritat.
„Se propune definirea genocidului poporului sovietic ca fiind „acțiunile naziștilor și ale complicilor săi în timpul Marelui Război Patriotic din 1941–1945, care vizează distrugerea completă sau parțială a grupurilor naționale, etnice și rasiale care locuiesc pe teritoriul URSS, în timpul Marelui Război Patriotic din 1941–1945, prin uciderea, uciderea, uciderea gravă a membrilor acestor grupuri. sănătate, prevenirea forțată a nașterii, transferul forțat al copiilor, relocarea forțată sau alte condiții de creare de viață menite să distrugă fizic membrii acestor grupuri”, se spune în lege.
Actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.
Totodată, președintele Putin a promulgat amendamente legislative ce înăspresc măsurile contra persoanelor considerate „agenți străini”. Legea interzice acestora să desfășoare activități educaționale și de informare și să primească sprijin municipal. În plus, este prevăzută posibilitatea de inițiere a unor proceduri judiciare în lipsă împotriva „agenților străini” care au fugit din țară și au comis „acțiuni ilegale împotriva Rusiei din străinătate”, noua legislație enunțând inclusiv o listă cu 20 de infracțiuni pentru care agenții străini puteau fi judecați în lipsă.
De asemenea, este introdusă răspunderea penală cu pedeapsa închisorii de până la șapte ani pentru acordarea de asistență sau punerea în aplicare a deciziilor organizațiilor internaționale la care Rusia nu participă, inclusiv pentru „discreditarea” și utilizarea informațiilor false despre armata rusă.
Bunurile obținute în urma unor astfel de infracțiuni sunt supuse confiscării. În plus, a fost semnată o lege care înăsprește pedepsele pentru nedenunțarea pregătirilor pentru infracțiunile de sabotaj.