Actualitate

Kaja Kallas dezminte: Cavcaliuc nu a fost scos de pe lista de sancțiuni a UE

post-img
Gheorghe Cavcaliuc , fost șef IGP și actualul lider al Partidului PACE
Sursa foto: zdg.md

Înalta Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas, aflată într-o vizită la Chişinău, a dezmințit faptul că fugarul Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa, ar fi fost scos din lista de sancțiuni ale Uniunii Europene.

„Această persoană nu a fost scoasă din lista de sancțiuni. Lista de sancțiuni rămâne în vigoare în continuare. Nu au intervenit schimbări. Acest lucru demonstrează că astfel de dezinformări parvin din diferite surse și trebuie să oferim sprijin în continuare ca să demontăm această dezinformare", a declarat șefa diplomației UE, Kaja Kallas, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău.

Joi, Gheorghe Cavcaliuc, care a fugit din Republica Moldova, după scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021, cercetat în mai multe dosare penale, a spus pe rețelele sale de socializare că salută decizia Uniunii Europene și că îi mulțumește pentru hotărârea de a nu prelungi sancțiunile politice împotriva lui.

Gheorghe Cavcaliuc a fost şef-adjunct al Inspectoratului Genelal de Poliţie în perioada guvernării Partidului Democrat din Moldova. El este cercetat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, precum şi pentru huliganism.

Mai exact, Cavcaliuc, care se află la Londra, are calitate de învinuit în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi, precum și în dosarul „Verde de briliant”. El a fost dat în căutare de Interpol însă, la scurt timp, urmărirea sa a fost blocată „fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol”.

În mai 2023, Consiliul UE a decis sancționarea a cinci persoane acuzate că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova.

Era vorba despre controversaţii politicieni de la Chişinău: Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika. În plus, autoritățile de la Chișinău și UE declarau atunci că cei cinci acționează în interesul Kremlinului, pe fundalul agresiunii rusești contra Ucrainei.

Sancțiunile presupuneau restricții de călătorie în UE, confiscarea bunurilor şi blocarea conturilor de pe teritoriul blocului comunitar.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter