Poliţia avertizează că sărbătorile de iarnă sunt perioada preferată pentru hoţii din case şi din maşini. De aceea, oamenii sunt sfătuiţi să-şi securizeze locuinţele, dacă vor pleca zilele acestea. De asemenea, să respecte cu stricteţe regulile de prevenire a incendiilor, să nu tulbure liniştea şi ordinea publică, iar şoferii să nu urce băuţi la volan şi să dea dovadă de prudenţă în trafic.
Datele poliţiei arată că, anul acesta, în Republica Moldova, s-au înregistrat peste patru mii de furturi. O mie dintre ele au fost din apartamente şi peste 62 din automobile. Iar Revelionul este momentul preferat de hoţi, avertizează poliţiştii.
ANA CHISELIŢA, ofiţer de presă, INSP: „Când pleacă de acasă este foarte important ca uşa şi geamurile să fie închise. Copiii dacă rămân singuri acasă este interzis să deschidă uşa necunoscuţilor. Proprietarii mijloacelor de transport şi cei ai imobilelor sutn îndemnaţi să-şi doteze apartamentul, locuinţa, mijlocul de transport cu sisteme de alarmă.”
Reprezentanţii Inspectoratului Naţional de Securitate Publică susţin că în această perioadă creşte şi numărul de accidente rutiere. De aceea, pe drumurile naţionale vor fi mai multe echipaje de poliţie.
ANA CHISELIŢA, ofiţer de presă, INSP: „Conducătorii auto dacă pornesc la drum, să nu urce la volanul mijlocului de tarnsport dacă au consumat băuturi alcoolice sau substanţe interzise. Cuplarea centurii de siguranţă este un aspect foarte important. Copiii, la fel, trebuie tarnsportaţi în scăunele auto. Ne referim şi la pietoni, când intenţionează a traversa partea carosabilului să se asigure că conducătorii auto le acordă prioritate.”
De asemenea, poliţia subliniază că este interzisă tuluburarea liniştii publice între orele 22:00 şi 7:00.
ANA CHISELIŢA, ofiţer de presă, INSP: „Persoanele care vor chefui, vor petrece cu muzică şi voce exagerată riscă amendă de la 450 până la 900 de lei. Recomandăm cetăţenilor să dea dovadă de respect în raport cu vecinii, cu toţi cetăţenii şi să sărbătorească în linişte.”
De Revelion, vor fi la datorie peste 450 de salvatori și pompieri. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă reamintește populației importanța respectării regulilor de prevenire a incendiilor și a celor de securitate.
LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă, IGSU: „În special vorbim de focurile de artificii, care nu trebuie utilizate de minori, adolescenţi, dar şi oameni maturi care nu sutn specialişti pentru a le lansa. Mai mult ca atât tragem atenţia şi surselor de încălzire. Trebuie să ne protejăm copiii, să nu-i lăsăm de unii singuri în casă cu focul în sobă, pentru că asta ar putea crea situaţii de risc. Şi să atragem atenţia la luminiţele de pe pomul de Crăciun. Acestea să fie autorizate, standartizate şi să nu utilizăm acele luminiţe care sutn defecte. ”
În caz de necesitate, oamenii sunt îndemnați să sune la Serviciul unic de urgenta 112.