Actualitate

Proiecte pentru agricultori

Proiecte pentru agricultori

Proiectul de granturi "Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură" se bucură de succes. Până acum au fost depuse 31 de proiecte in valoare de 21 milioane de dolari. Ministrul Agriculturii a declarat la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova că este o premieră absolută când, dintr-un singur apel, au fost epuizaţi banii prevăzuţi până în 2027. Ministrul a transmis si un mesaj către fermierii sceptici în privinţa eficienței camerelor agricole.

floare carpet

La sfârşitul lunii aprilie, Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege privind crearea camerelor agricole care vor oferi fermierilor acces la resurse și informații, programe de instruire și finanțare. Potrivit ministrului, camerele agricole protejează doar interesul fermierilor și fiecare agricultor poate fi membru doar al unei camere agricole regionale.


VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „-Care sunt motivele pentru care nu intră şi ceilalţi în această asociaţie? Propria lui părere. Că se descurcă de unul singur şi nu o face, că el va vinde şi nu o face. Este o strânsă legătură, cei care s-au asociat şi promovează asociarea sunt de succes, ceilalţi care luptă cu asocierea în sine şi recunosc importanţa asocierii – o duc cam foarte prost”.


Nu toți agricultorii agrează însă acest proiect. Fostul director al Asociaţiei "Forţa Fermierilor, Alexandru Slusari, a criticat dur documentul care a fost votat în prima lectură în plenul Parlamentului.

floare carpet

Alexandru Slusari ex-director Asociaţia "Forţa Fermierilor": „Legea în forma propusă este inutilă şi din punctul meu de vedere neconstituţională. În primul rând, se încălcă dreptul fundamental al agricultorilor la libera asociere deoarece toţi agriculturii sunt impuşi să fie membri. Sub aspectul funcţional, aceste camere agricole dublează funcţiile actuale ale mai multor Asociaţii Profesionale”.

Pe lista inițiativelor ministerului agriculturii se află și Proiectul de granturi "Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură". Acesta va avea mai multă susținere financiară iar, până pe 16 mai, au fost depuse un număr record de dosare.


VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Avem 31 de dosare cu o sumă totală a proiectelor de 21 milioane de dolari depuse din partea agricultorilor din Republica Moldova, şi a fost un prim apel”.


Proiectul AGGRI, lansat în decembrie 2023, este finanțat în baza unui Acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Programul va fi implementat până în 2029 și are o valoare totala de 55 de milioane de dolari.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter