Actualitate

Obiectivul Ucrainei de a demonstra că există un curent puternic de solidaritate și de sprijin a fost atins la primul Summit de pace din Elveția, opinii

post-img
captură foto

Obiectivul Ucrainei de a crea un curent masiv de solidaritate a fost atins în cadrul primului Summit de pace organizat sâmbătă și duminică în Elveţia. Ucraina a avut un interes să mențină pe agendă planul său de pace. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”,, de la TVR MOLDOVA, de către politologul Victor Juc și analistul de politică externă de la București, Mihai Isac. Pe de altă parte, Marin Gherman, jurnalist ucrainean și analist politic, este de părere că acest Summit de pace din Elveția nu a adus mai multă certitudine, ci a continuat incertitidinea și neclaritatea modului în care poate fi încheiat războiul din Ucraina.

Victor Juc, politolog: „De fapt nu a fost vorba despre a încheia o pace pentru că s-au discutat doar trei probleme majore: securitatea atomică și radioactivă, securitatea umană - schimbul de prizonieri și repatrierea copiilor ucraineni și securitatea alimentară cu impact global. Aceste trei probleme fac parte dintr-un set mai extins propus de Zelenski, incluzând 10 probleme. Nu s-a avut drept obiectiv de a identifica o soluție – un armistițiu sau negocieri de pace. Cât despre sudul global, vreau să subliniez că multe state din America Latină și din Africa consideră că acest război este unul al europenilor și un război global și doar atunci când sunt probleme legate de securitatea alimentară ei se mai gândesc. Eu cred că obiectivul Ucrainei de a demonstra că există un curent puternic de solidaritate și de sprijin a fost atins, iar altele urmează la alte conferințe care, desigur, că vor avea loc pentru că mai sunt și alte puncte după cum am spus - au mai rămas șapte la număr, iar acestea încă nu au fost soluționate și, probabil, în viitorul apropiat nu vor soluționate, chiar dacă, să luăm spre exemplu Centrala atomo-electrică de la Zaporojie”.

Mihai Isac, analist de politică externă de la București: „Acest Summit este doar un prim pas, urmează să mai aibă loc și un alt Summit, încă nu se știe unde va fi organizat: în Arabia Saudită, în Turcia. Există chiar o bătălie între multe state ca ele să fie cele care organizează acest Summit, pentru că a aduce pacea în Ucraina să nu uităm ar însemna un mare avantaj din punct de vedere geo-politic. Dar, în primul rând, Ucraina a avut interesul să mențină pe agendă propriul său plan de pace pentru a nu permite apariția unor planuri alternative, planuri ce pot fi influențate de Federația Rusă sau China. Să ne aducem aminte de planul de pace propus de Brazilia, China, care în mare parte vorbeau doar în termeni frumoși. Ceea ce a încercat să speculeze Kremlinul cu o zi înainte de începerea Summitului a mai fost spusă de mass-media de la Kremlin, practic Putin cere ceea nu ocupă. Acest Summit este un prim pas, 80 de țări din numărul total al statelor membre ONU este un număr foarte important, iar faptul că aceste mari state din sudul global nu primesc acest război ca unul inter-european trebuie să dea și nouă de gândit că trebuie să acordăm mai multă importanță în a explica acestor actori globali importanța opririi Federației Ruse pentru că acest precedent este urmărit și dacă se acceptă acest lucru toate aceste state vor avea probleme foarte mari, toate aceste state sunt prinse în diferite conflicte teritoriale sau secesioniste”.

Marin Gherman, jurnalist ucrainean, analist politic: „Sunt diferite opinii pe marginea acestui Summit. Presa apropiată de administrația președintelui Zelenski susține că este o victorie a Ucrainei, una simbolică pentru agenda ucraineană de reglementare a situației la nivel mondial și global și de sensibilizare a opiniei publice a comunității internaționale vis-a-vis de planul de pace ucrainean și de soarta Ucrainei. Pe de altă parte există și voci care susțin că niciunul dintre obiectivele Kievului nu au fost atinse, pentru că scopul inițial al Kievului a fost să aducă mai multă certitudine în procesul de încheiere a acestui război, potrivit normelor dreptului internațional și, într-un fel, sunt de acord și cu aceste păreri pentru că, cu adevărat, acest Summit de pace din Elveția nu a adus mai multă certitudine, ba mai mult a continuat incertitidinea și neclaritatea modului în care poate fi încheiat războiul din Ucraina. Zelenski, cu adevărat, își dorea o minimă participare chineză sau cel puțin o mai mare participare și implicare a statelor apropiate de Rusia și pe acest front simbolic nu s-au reușit prea multe și, de fapt, observăm o lume polarizată în continuare în care comunitatea occidentală sprijină Ucraina și aici Zelenski desigur a reușit multe, a reîmprospătat memoria colectivă internațională că Ucraina trebuie susținută, iar pe de altă parte acest plan de pace nu poate avea loc fără participarea celor de care depinde această pace – Rusia cea care atacă Ucraina”.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter