Actualitate

Cristian-Leon Țurcanu: Autoritățile de la București sunt pregătite să sprijine stabilitatea energetică a R. Moldova

post-img
captură foto

România este alături de Republica Moldova în fața provocărilor energetice din această iarnă, spune ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu. În cadrul unui interviu pentru NordNews, oficialul a menționat România este pregătită să sprijine stabilitatea energetică a Republicii Moldova, cu suportul partenerilor europeni. Potrivit diplomatului, au fost discutate anumite măsuri, care vor fi puse în practică în funcție de scenariile ce vor exista.

„În acest moment nu discutăm de o criză energetică, discutăm de o situație în care Guvernul de la Chişinău se pregătește pentru eventualitatea unei crize energetice. Soluțiile de trecere peste o astfel de situație au fost căutate și identificate de autoritățile de la Chişinău în cooperare și în dialog cu autoritățile de la București, cât și cu instituțiile europene. Dacă vorbim de sprijinul care poate fi acordat într-o astfel de situație, aici avem două tipuri de sprijin dacă doriți, unul acordat bilateral de Guvernul României și celălalt care ar putea fi acordat de UE, ca tare, de instituțiile de la Bruxelles. Și la București a fost analizat această situație cu foarte mare atenție. Există anumite planuri, dacă doriți, și anumite scenarii și măsurile care ar putea fi luate în funcție de scenariile care vor exista. După cum știți, la criza energetică din 2022, România a fost foarte promptă, a asigurat necesarul de care Republica Moldova avea nevoie la acel moment. Din nou, dacă va fi situația, autoritățile de la București sunt pregătite să vină în sprijinul Republicii Moldova, în primul rând a cetățenilor de pe acest mal al Prutului. Vreau să fie foarte clar dacă această criză energetică va apărea, ea va apărea din cauza Federației Ruse. Nu există o altă entitate care poate să fie responsabilizată pentru declanșarea unei eventuale crize energetice.”, a spus diplomatul.

Potrivit oficialului, România a sprijinit și va continua să sprijine eforturile de consolidare a independenței energetice a Republicii Moldova. „Procesul acesta de asigurare a independenței și securității energetice a Republicii Moldova este unul care a început de ceva vreme. Cel puțin pe parcursul ultimilor doi ani au avut loc progrese în acest sens. Este vorba de o serie de măsuri, o serie de acțiuni care au fost luate de autoritățile de la Chișinău în cooperare foarte bună cu autoritățile competente din România atât în domeniul competențelor gazelor, electricității dar și domeniul energiilor regenerabile”, a punctat oficialul.

Amintim că, Parlamentul a aprobat instituirea, începând cu 16 decembrie, a stării de urgență, pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu situația din sectorul energetic.


author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter