Procurorul general, Ion Munteanu, a recunoscut luni, în cadrul Emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, prestația „formală” a subalternilor săi în timpul dezbaterilor judiciare și a subliniat că încearcă să contracareze această tendință. Prestația procurorilor în timpul ședințelor de judecată este o controversă dintre procurori și magistrați apărută pe fundalul lipsei de condamnări pe cauze de rezonanță în care sunt vizați demnitari și actori pro-ruși implicați în acțiuni de război hibrid pe teritoriul Republicii Moldova.
„Da, nu voi ascunde, există o tendință în sistemul procuraturii care, pentru moment, este un pic mai diluată. Procurorul de caz, pentru a nu mai fi în vizorul public, sub presiunea publică, este bucuros să expedieze cauza în judecată. În instanță, intervine un alt procuror, care are obiecții asupra urmăririi penale și adoptă alte poziții”, a spus Ion Munteanu, precizând că un asemenea formalism nu este tolerat din partea Procuraturii Generale.
Impresia lasată în urma declarațiilor șefilor procuraturilor specializate – Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale – este că sarcinile procurorilor se încheie odată cu expedierea cauzelor în instanță.
De exemplu, pe 28 octombrie, în ajunul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, în cadrul unei conferințe de presă, procurorul general Ion Munteanu a acuzat judecătorii de tergiversarea dosarelor partidelor controlate de Ilan Șor și a cauzelor deputaților afiliați oligarhului fugar. Șeful procuraturii a spus atunci că subalternii săi au trimis în judecată dosarele și acum cei care trebuie să explice presei evoluția anevoioasă a proceselor sunt magistrații.
De cealaltă parte, exprimându-și nedumerirea, Judecătoria Chișinău a declarat că judecătorii întreprind toate acțiunile pentru a asigura examinarea echidistantă și în termene restrânse a cauzelor care prezintă interes sporit pentru societate.
Judecătoria Chișinău i-a sugerat procurorului general ca, înainte de a face asemenea declarații, să vorbească cu procurorii responsabili de dosare. Potrivit Veridica.md, au fost înregistrate multe cazuri în care cei responsabili de tergiversarea dosarelor în instanță sunt, de fapt, procurorii, care fie că nu asigură prezența martorilor, fie tratează cu lehamite solicitările învinuiților de a pleca peste hotare.