Republica Moldova intră de azi în stare de urgență pentru 60 de zile. Măsura este dictată de o eventuală criză umanitară în regiunea transnistreană și riscuri pentru stabilitatea sectorului energetic în întreaga țară. Detalii are jurnalista TVR MOLDOVA Natalia Chicu.
NATALIA CHICU jurnalist TVR MOLDOVA: „Potrivit autorităților instituirea stării de urgență va permite "gestionarea eficientă a riscurilor legate de sistarea furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Gazprom.
Acestre riscuri sunt legate de instabilitatea în sectorul electroenergetic pe ambele maluri ale Nistrului și o posibilă criză umanitară în regiunea transistreană. În prezent, malul drept cumpără circa 60 la sută din necesarul de energie de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 66 dolari MW, peste 25 la sută este produsă de Centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, iar restul este achiziționată de pe piața OPCOM. În cazul în care regiunea separtistă nu va avea gaz, malul drept va cumpăra necesarul de curent electric de pe piața liberă la prețurile mult mai mari. Malul stâng, însă, s-ar putea confrunta cu o criză umanitară. Consumatorii din stânga Nistrului vor fi nevoiți să achite prețul de piață al gazelor, după ce ani de zile au primit gaz gratuit de la Gazprom. Potrivit autorităților de la Chișinău, regiunea transistreană are rezerve de cărbune pentru 30 sau cel mult 50 de zile. Instituirea stării de urgență va oferi CSE competențe extinse pentru a adopta măsuri rapide, precum: procurarea de energie elec. și gaze naturale în regim de urgență, protejarea consumatorilor prioritari, precum instituții medicale, grădinițe și școli.
Autoritățile de la Chișinău spun că sunt în discuții cu partenerii europeni pentru identificarea cantităților necesare de energie electrică și creșterea capacitățlor de import de pe piața europeană care acum este limitată la 315 MW, insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf. Am încercat să aflăm dacă Gazprom a rezervat capacitățile de gaze pentru regiunea transitreană. Este vorba de rezerve pentru luna ianuarie, care urmau a fi făcute până pe 16 decembrie, ora 18.00. Responsabilii de la Moldovagaz ne-au spus că volumele nu au fost rezervate. Pana la sfârșitul lunii pot fi făcute rezervări de gaze doar la zi. Un alt risc, care amplifică vulnerabilitățile este asociat infrastructurii din Ucraina, linia electrică Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul țării vecine, ceea ce o face susceptibilă la întreruperi în cazul unor noi atacuri asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Autoritățile au lansat vineri o campanie, în care îndeamnă cetățenii să facă economie la energie, o măsură preventivă în cazul în care din ianuarie vom importa energie de pe piața liberă la prețuri mult mai mari. Economia energie va reduce povara financiară pentru consumatori. Totodată, Guvernul a dezmințit informațiile care circulă pe rețelele sociale, potrivit cărora din 17 decembrie, în RM nu va fi energie electrică. Executivul precizează că țara este asigurată cu energie electrică iar acum se lucrează la menținerea stabilității furnizării”.