Justiție

„Mă așteptam să fie mai multe demisii”. Ion Munteanu, despre evaluarea externă a subalternilor săi de la Procuratura Anticoruție, care au criticat vetting-ul

post-img
Procurorul general Ion Munteanu
Sursa foto: Captură-video: TVR Moldova

Procurorul general Ion Munteanu a relatat la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova că s-a așteptat ca mai mulți angajați ai Procuraturii Anticorupție să își dea demisia înainte de vetting, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Cei care lucrează în această procuratură specializată au avut inițial o atitudine negativă față de evaluarea externă, în special Veronica Dragalin, care a subliniat că în urma acestui proces va rămâne fără angajați.

„Sincer să fiu, mă așteptam ca procesul de vetting în Procuratura Anticorupție să rezulte cu mult mai multe demisii. Nu a fost să fie așa. Procurorii au acceptat să meargă în acest exercițiu. Judecătorii aveau ce pierde, aveau riscul să piardă pensia specială în cazul în care nu treceau vetting-ul. Procurorii nu beneficiază de pensii speciale, au pensie generală”, a spus procurorul general Ion Munteanu.  

El a afirmat că angajații Procuraturii Anticorupție au fost informați în iunie curent cu privire la vetting, însă până în prezent nu există nicio decizie a comisiei respective.

„În prezent, avem un pic de viteză (pe Vetting) în evaluarea procurorilor care și-au înaintat candidaturile pentru colegiile din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor pentru a avea organele de autoadministrare complete”, a mai afirmat Munteanu.

„Însă, în cazul evaluării procurorilor de execuție din procuraturile specializate, nu avem viteză. O problemă și mai mare este faptul că toți candidații care ar vrea să acceadă în funcțiile procuraturilor specializate nu o pot face decât doar după trecerea vetting-ului”, a adăugat el.

Anterior, Ion Munteanu a spus că procesul de evaluare externă a procurorilor (vetting-ul) afectează investigarea cauzelor penale de către Procuratura Anticorupție, inclusiv unul dintre cele mai complexe dosare, cel al fraudei bancare de proporții din 2014 la o emisiune de la TV8.

El a afirmat atunci că Mariana Botezatu, procurorul care cunoștea cel mai bine dosarul devalizării sistemului bancar moldovenesc, a ales să nu participe la vetting și a demisionat.

„Direct este afectată una din cele mai complicate cauze penale, este vorba despre frauda bancară. Procurorul care cunoștea cel mai bine cazul a plecat în demisie. Doamna a decis să nu participe la acest proces de vetting”, a spue el.

author-img_1