Social

Un tânăr din Chișinău transformă tradiția în afacere: gusturi autentice și inovație în patiserie

Un tânăr din Chișinău transformă tradiția în afacere: gusturi autentice și inovație în patiserie

Un tânăr pasionat de patiserie a initiat o afacere în alimentație publică care a devenit rapid un loc de referință în Chişinău. El combină tradiția cu inovația și oferă o gamă variată de produse autentice, de la plăcinte pe tigaie și alivanca, la prăjituri fine și croissante.

Adrian Grăjdeanu are 28 de ani zis si Andrew Miller, și se poate mândri cu o experienţă vastă în domeniul alimentaţiei. Tânărul a participat la zeci de concursuri naţionale şi internaţionale de unde a revenit acasă cu o multime de medalii. A ajuns si la Beijing, in China, unde a gestionat o patiserie.


A revenit acasă si visul sau era să îşi deschisă propria afacere. A pus pe roate o patiserie in care imbină experienta acumulată cu traditia.


ANDREW MILLER, antreprenor: Noi uităm din ce în ce mai mult reţetele vechi care ne reprezintă precum: alivanca, baba neagră, zburăţeii sau cum spun alţii avioane, minciunele, care se facea la orice nuntă, la orice eveniment cu panere mari.


NADEJDA BAŞCHIR, patiser: Se găteşte ca la mama acasă, se găteşte ca la bunica acasă. Aceleaşi plăcinţele pe tigaie pe care le iubesc toţi. Plăcinţele în rolă. Noi ne străduim să facem aşa ca la toţi să le placă şi să se reîntoarcă la noi.


Andrew păstrează traditia şi in coacerea pâinii cu drojdie din spumă de vin, pe care a făcut-o singur.


ANDREW MILLER, antreprenor: Noi menţinem reţeta autentică o coacem doar joia la cuptor cu lemne pentru ca vineri deja să fie copată gata. Mai facem tot cu botcală doar că în cuptor electric. Toamna luam de la vin spuma, o amestecăm cu făina şi o lăsăm să fermenteze.

Andrew studiază și la Universitatea Politehnică din Bucureşti, Facultatea de Inginerie Chimică şi Biotehnologii. Tânărul doreste sa-si dezvolte afacerea şi să păstreze calitatea produselor.


Guvernul are mai multe programe de dezvoltare iar initiativa de suport antreprenorial oferă facilități extinse în vederea valorificării potențialului antreprenorial al tinerei generații. Tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani, care vor să inițieze sau să dezvolte o afacere, pot beneficia atât de sprijin consultative sau educațional, cât și de finanțare nerambursabilă sau credit cu un procent de grant. REPORTER: IRINA MIHAILICI

Imagine: Dumitru Lupu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter