Un caz de agresiune dintre niște adolescente a stârnit recent revoltă în spațiul public după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care mai mulți elevi au umilit o colegă. Unul dintre cei care au distribuit imaginile video a fost Ion Bulgac, consilier al primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban.
Contactat de TVR Moldova, Ion Bulgac a precizat că nu a făcut gestul în scop electoral, ci pentru a aduce cazul în atenția opiniei publice. El a acuzat Ministerul Educației și Cercetării că a știut despre acest caz, dar nu a întreprins nicio acțiune pentru a elucida situația și a proteja victima.
De cealaltă parte, Ministerul Educației și Cercetării a refuzat să comenteze acuzațiile lui Ion Bulgac, precizând că a avut deja o reacție publică pe marginea acestui caz.
Miercuri, Ion Bulgac a semnalat pe pagina sa de pe Facebook „un caz revoltător” cu o bătaie dintre două adolescente. El a spus că imaginile au fost șterse de pe Facebook în urma presupuselor raportări ai membrilor PAS, deoarece Ministerul Educației și Cercetării ar fi mușamalizat cazul. Mai mult, consilierul primarului Ion Ceban s-a dedat la atacuri la adresa organizației de tineret a PAS.
„PAS Youth este o adunătură de copii totalmente desprinși de realitate, alintați și plimbați pe la coffee break-uri, care predau lecții de moralitate la toată țara pe care tot ei și ai lor o nenorocesc. Unde mai pui că vin la pachet cu toți frumoșii de prin ONG-uri lipsite de orice identitate și abonați la finanțări grase, care le alimentează suficient obediența și tăcerea strategică”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.com.
Incidentul a avut loc recent, în perioada de vacanță a elevilor, în curtea unui liceu din Chişinău. În imaginile publicate se observă cum o fată este forțată să stea în genunchi și este înjurată, în timp ce alți adolescenți râd și filmează toată scena, fără să intervină. Imaginile au fost distribuite pe rețelele de socializare.
Conform Codului Contravențional, difuzarea informaţiei publice cu impact negativ asupra minorilor şi/sau încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor de impactul negativ al informaţiei publice se sancţionează cu amendă de la 48 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, în toate cazurile, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.
Ombudsmanul Copilului, Vasile Coroi, a calificat drept regretabil faptul că imaginile video au fost publicate și comentate de unii politicieni, cu blamarea copiilor.
El a apreciat faptul că unele dintre instituțiile mass-media fie au publicat știri cu fotografie simbol, fie au blurat imaginile video, pentru a proteja copiii. În același timp, alte instituții mass-media au preluat imaginile neblurate, expunând copiii participanți la scenă.
Conform Codului deotologic, jurnalistul protejează identitatea copiilor implicați în evenimente și situații cu conotație negativă – accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri, violență și abuz de orice fel etc. –, inclusiv ca martori. Înregistrările audio/video și fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identității copiilor. Fac excepție situațiile în care identificarea copiilor este de interes public și cele în care jurnalistul acționează în interesul superior al copilului, cu sau fără acordul părinților sau al tutorilor.
Ministerul Educației și Cercetării a anunțat miercuri că s-a autosesizat referitor la cazul grav de agresiune între elevi difuzat pe rețelele de socializare și colaborează îndeaproape cu organele de poliție pentru documentarea completă a incidentului.