Numărul ucrainenilor care intră în ţările Uniunii Europene a revenit la nivelul înregistrat înainte de invazia Rusiei din 24 februarie. Comisia Europeană va aloca încă 3 milioane de euro şcolilor din UE în care învaţă copiii refugiaţilor ucraineni. Iar miniștrii mediului din statele blocului comunitar se reunesc miercuri pentru a analiza impactul războiului ruso-ucrainean asupra mediului ambiant.
TOT MAI MULŢI UCRAINENI REVIN ACASĂ
Numărul ucrainenilor care intră în ţările Uniunii Europene a revenit la nivelul înregistrat înainte de invazia Rusiei a anunţat azi comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson. De la invadarea Ucrainei de către armata rusă la sfârşitul lunii februarie, peste 6 milioane de ucraineni au migrat spre ţările blocului comunitar, arată datele Agenţiei europene Frontex. Jumătate dintre aceştia s-au întors deja în Ucraina. În prezent, numărul de ucrainei care intră în UE e aproximativ egal cu cel al ucrainenilor care revin în ţară. Ylva Johansson a spus că Republica Cehă este ţara cu cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor, urmată de Polonia, Estonia, Lituania, Bulgaria şi Letonia.
NOI FONDURI PENTRU ELEVII UCRAINENI
Comisia Europeană va aloca încă aproape 3 milioane de euro şcolilor din UE în care învaţă copiii refugiaţilor ucraineni. Potrivit unui comunicat al instituției, e vorba de fonduri prevăzute pentru sprijinul sistemului de învăţământ pentru următorul an școlar. Programul UE pentru școli e menit să promoveze o alimentaţie sănătoasă a elevilor ucraineni. Bugetul total al programului este de 220 de milioane de euro pe an școlar. 130 de milioane de euro se alocă pentru fructe și legume și până la 90 de milioane de euro - pentru lapte. Această sumă este defalcată în alocări naționale care sunt stabilite de Comisie pe baza cererilor statelor membre.
IMPACTUL RĂZBOIULUI ASUPRA MEDIULUI
Miniștrii mediului din statele blocului comunitar se vor reuni se vor reuni mi ercuri la Praga în cadrul Consiliului UE. Una dintre principalele teme ale reuniunii va fi impactul războiului ruso-ucrainean asupra mediului. Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, pe lângă efectele fatale pentru populație, războiul demonstrează că, operațiunile militare rusești, cum ar fi țintirea deliberată a instalațiilor industriale, au consecințe grave de degradare a mediului la scară largă, complexe și pe termen lung, care vor rămâne mult timp după încetarea ostilităților. Consiliul UE urmează să ia atitudine faţă de aceste provocări şi urmează să abordeze acest subiect împreună cu invitatul de onoare al reuniunii de miercuri, Ruslan Strileț, ministrul ecologiei și resurselor naturale din Ucraina.