Social

Basarabenii consumă de două ori mai multă sare decât norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Ce spun nutriționiștii

video

Basarabenii consumă de două ori mai multă sare decât norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Consumată în cantităţi mari, sarea este una dintre cauzele apariției hipertensiunii arteriale, boală care provoaca aproape 60 de decese in fiecare zi, in Republica Moldova. Potrivit nutriţioniştilor, produsele de panificație și alimentele procesate sunt adesea principalii vinovați.

ZFR

Studiile arată că o persoană din Republica Moldova consumă în medie peste 10 grame de sare în zi. Este de o cantitate de două ori mai mare față de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Deşi cunosc pericolul la care se expun, basarabenii recunosc că nu pot trăi fără gustul sărat al mâncării.

„Cât îmi dă gustul, atât şi mănânc. Eu nu mă limitez şi sunt bolnavă de putredă dar tot mă ţin de obiceiurile şi plăcerile pe care le am.”

„La copil nu pun sare că îi gădesc lui aparte, dar pentru noi pun un pic. Fără sare mâncare nu are gust. Se mănâncă. Iată la ţară este exces de sare. Acolo ei tot mânâncp cu sare. Miez de nucă, seminţele toate, ele sunt cu sare.”

Sunt şi dintre cei ce au renunţat la sare și astfel au redescoperit adevăratul gust al alimentelor.

„...Eu nu consum deloc sare, de vre-o 20 de ani, de prin liceu am luat o hotărâre. Acum nici copiilor nu le gătesc cu sare, nici cu zahăr, nici condimente şi eu cred în general că lcu cât mai simplă e mâncarea, cu atât e mai sănătoasă pentru organism. Cu timpul dacă nu folosim sare, începi să descoperi adevărat al alimentelor, care e foarte bun.”

ZFR

Consumul de sare favorizează apariția  bolilor cardiovasculare, a  cancerului de stomac și obezității.

VIORICA SORBALO, medic de familie: „Un consum relativ crescut de sare tinde să crească rezervele de lichide la nivel de organism iar acesta la rândul său ducme la creşterea tensiunii arteriale şi ulterior la agravarea bolilor cronice, pe care pacientul momentan le are. Dacă ne referim la consumul excesiv sau depăşit la copilaşi iarpăşi vorbim de retenţia asta de lichide care ulterior duce la dereglarea de somn, la stări de nervozitate, de agitaţie.”

Potrivit nutriţioniştilor, sursa cea mai importantă de sare o reprezintă pâinea și produsele procesate.

MARIA VICTORIA RACU, nutriţionist: „Să adăugăm sare doar în salată, să adăugăm în carne şi peşte iar în garnituri să nu adăugăm sare. Totodată, să limităm cantitatea de sare pe car eputem să o preluăm din alte produse prelucrate şi ambalate. Totodată putem să înlocuim sarea cu condimentele. Top cinci condimente pe care putem să le utilizăm este usturoiul, ceapa, oţetul balzamic, sucul de lămâie şi paprica. Acestea cel mai bine înlocuiesc gustul de sare şi respectiv putem să le utilizăm în alimentele pe care le consumăm.”

Republica Moldova și-a stabilit drept țintă ca, până în 2025, să reducă treptat, CU o tremie, din consumul de sare al populatiei. De la 1 iunie 2024. conținutul de sare din pâine va scădea de la 1,5 grame la o sută de grame de produs, la un gram.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter