Ministeriul Energiei Republicii Moldova a confirmat că Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport în Conducta Transbalcanică pentru Transnistria pentru luna ianuarie 2025. Aceasta este calea alternativă de trasport al gazelor rusești pentru stânga Nistrului la tranzitul pe teritoriul Ucrainei, care expiră pe 31 decembrie 2024.
„Ministerul Energiei este în contact cu colegii săi din țările de pe ruta Transbalcanică și știe că Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2025. Rezervări de capacitate au făcut traderi internaționali din regiune”, se spune într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Pe moment, până la sfârșitul lunii decembrie 2024, precizează Ministerul, livrările de gaze naturale de către Gazprom către regiunea transnistreană a Republicii Moldova constituie 5,7 milioane de metri cubi pe zi, peste 2 miliarde de metri anual.
În luna ianuarie, consumul zilnic de gaze pe malul stâng al Nistrului, inclusiv la Centrala Termoelectrică Moldovenească (MGRES), pentru producerea energiei electrice pentru Transnistria, fără aplicarea măsurilor de eficientizare a consumului, se estimează după Ministerul Energiei de la Chișinău la circa 3,7 milioane de metri cubi pe zi.
Consumul zilnic al malului stâng în ianuarie, subliniază responsabilii de energie, în cazul în care MGRES funcționează pe bază de cărbune, cu reducerea la minim a activității industriei, precum și aplicarea măsurilor de reducere a consumului, se estimează între 2,3 și 2,7 milioane de metri cu pe zi.
Următoarea licitație pentru rezervarea capacității de transport pentru luna ianuarie va avea loc zilnic, începând cu 31 decembrie 2024, pe tot parcursul lunii ianuarie, însă această modalitate este mult mai scumpă.
Începând cu 16 decembrie, R. Moldova a intrat în stare de urgență instituită de Parlament la cererea Guvernului din cauza situației din sectorul energetic și a unei eventuale „crize umanitare” ce ar putea apărea în regiunea transnistreană.
Pe durata stării de urgență, autoritățile își propun să instituie un regim special de procurare a energiei electrice, adică să încheie contracte și să le plătească rapid, pentru a asigura importurile.
Comisia pentru Situații Excepționale va da dreptul companiilor din sectorul energetic să procure, să transporte și să distribuie energia electrică și gazele naturale. În plus, ar urma să permită importuri suplimentare de resurse, precum cărbunele, care ar putea fi utilizat la producerea electricității de către Centrala de la Cuciurgan, pentru ca regiunea transnistreană să aibă lumină.
Și așa-zisul „parlament” de la Tiraspol a aprobat instituirea stării de urgență în domeniul economiei pentru o perioadă da 30 de zile determinată de o eventuală stopare a furnizării de gaze de către Gazprom în stânga Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.
Decizia prevede raționalizarea consumului de gaze naturale, crearea unei rezerve de energie și interzicerea exportului de resurse energetice, cu excepția energiei electrice, în cazul în care livrările de gaze vor continua; ocrotirea vieții și a sănătății oamenilor va fi o prioritate.
Citește de asemenea: